Internet pomôžu šíriť balóny aj bezpilotné lietadlá v stratosfére

Spoločnosti na čele s Googlom a Facebookom plánujú poskytovať prístup k internetu aj zvyšným dvom tretinám populácie. Pomôcť im pri tom majú balóny či bezpilotné lietadlá krúžiace v stratosfére.

29.03.2014 20:24
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Poskytovať internet ľuďom na celom svete je výzvou, s ktorou sa chcú už niekoľko rokov vysporiadať najväčšie internetové spoločnosti. Spoločnosť Google v júni minulého roka predstavila jednu z možných alternatív, ako tohto cieľa možno dosiahnuť. Projekt s príznačným názvom Loom počíta s vypustením špeciálnych balónov s výbavou, ktorá má zabezpečiť bezdrôtový prístup k internetu aj v odľahlých miestach planéty.

Internet už šírili aj balóny v stratosfére
Balóny vypustené do stratosféry už spoločnosť vyskúšala na Novom Zélande a plánuje ich použiť aj nad územím afrického kontinentu. Podstatné je, že balóny by sa pohybovali vo výške zhruba 20 kilometrov nad zemou a vďaka solárnym panelom by boli sebestačné. Vo výške dvoch desiatok kilometrov by navyše neohrozovali ani leteckú prepravu, no problémom stále zostáva prúdenie vzduchu, s ktorým je nutné sa vysporiadať.

V rámci iniciatívy Internet.org, v ktorej svoje sily spájajú technologickí lídri na čele s Googlom, Facebookom či Ericssonom, došlo k ďalšiemu posunu. Tentokrát sa k nemu prihlásil Facebook, ktorý má ambíciu sprístupniť internet dvom tretinám svetovej populácie, ktorá má k nemu nemá žiaden alebo len obmedzený prístup. Podľa štatistík Medzinárodnej telekomunikačnej únie je k dnešnému dňu k internetu pripojených 2,7 miliardy ľudí, čo je približne tretina svetovej populácie.

Bezpilotné lietadlá budú krúžiť vo výške 20 kilometrov
Pri napĺňaní ambiciózneho cieľa majú Facebooku pomôcť špeciálne bezpilotné lietadlá, označované aj ako drony, krúžiace v stratosfére vo výške 20 kilometrov nad zemským povrchom. Drony, ktoré by boli priamou konkurenciou k upraveným meteorologickým balónom od Googlu, budú pre svoj chod rovnako využívať solárnu energiu. Vďaka slnečnému žiareniu a akumulátorom budú schopné bez prestania krúžiť v stratosfére niekoľko mesiacov.

Na vývoji lietadiel ako aj pilierov celého projektu sa majú údajne podieľať experti v leteckých a komunikačných technológiách ako aj inžinieri z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Facebook pri tejto príležitosti využije aj služby piatich odborníkov zo spoločnosti Ascenta, ktorá drží rekord v dolete jej špeciálneho solárne napájaného lietadla Zephyr. Spoločnosť však bude musieť zájsť ešte ďalej a povráva sa, že aktuálne hľadá začínajúcu firmu, ktorá sa špecializuje práve na vývoj solárne napájaných dronov.

Firmám nejde o dobročinnosť, ale o milióny nových užívateľov
Podľa analytikov však nejde zo strany Facebooku o dobročinnú aktivitu. Sociálna sieť dosiahla vo vyspelých krajinách svoj vrchol a potrebuje expandovať. Preniknutím na nové trhy by získala stovky miliónov nových užívateľov, ktorí by jej pomohli opätovne rásť a diverzifikovať portfólio súčasných aktivít.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #dron #Internet.org #Loom