Sťahovanie kópií filmov a seriálov v EÚ je už nelegálne

Sťahovanie filmov a seriálov z iných než oficiálnych zdrojov a bez ich zakúpenia je už v EÚ od apríla nelegálne. Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ. Doposiaľ bolo stiahnutie kópie filmu aj bez jej zakúpenia pred zákonom tolerované. Po novom hrozí niekoľkoročný trest a kompenzácia vzniknutej škody.

13.04.2014 11:06
download, internetoví piráti, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Čo nebolo zakázané bolo doposiaľ dovolené. Sťahovanie filmov zo stránok na zdieľanie obsahu je síce neetické, no doposiaľ nebolo slovenskou ani európskou legislatívou postihované. Užívateľ si tak mohol bez problémov stiahnuť celý film alebo seriál bez toho, aby mu hrozila mastná pokuta či niekoľko rokov za mrežami. Tento problém sa samozrejme netýka sťahovania filmov prostredníctvom torrentov, nakoľko v tomto prípade užívateľ film nie len sťahuje ale automaticky sa podieľa aj na jeho šírení. Netrestanie sťahovania filmov pre vlastnú potrebu vychádzalo z nejednoznačnej interpretácie smernice 2001/29/ES.

Sťahovanie filmov a seriálov legislatíva doposiaľ prehliadala

Európska legislatíva doposiaľ fenomén neoprávneného sťahovania filmov prehliadala. Sťahovanie filmov pre vlastnú potrebu bez ich ďalšieho rozširovania bolo nielen možné a navyše nebolo ani nijako trestané. Užívateľ si tak mohol jednoducho stiahnuť najnovší film zo stránok ako Ulož.to a mnohých ďalších bez toho, aby vlastnil zakúpenú oficiálnu kópiu. V prípade, ak film pomáhal aj ďalej šíriť a majiteľovi práv tak mohla vzniknúť priama, no ťažko vyčísliteľná, škoda, išlo už o trestný čin.

Európska legislatíva sa aktuálne prispôsobila žiadosti Holandského najvyššieho súdu, ktorý sa na Súdny dvor Európskej únie obrátil so žiadosťou o jednoznačné stanovisko pri posudzovaní sťahovania filmov pre vlastnú potrebu mimo oficiálnych zdrojov. Súdny dvor v tejto súvislosti jednoznačne interpretoval smernicu, ktorej sa automaticky prispôsobí legislatíva v každej z krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. “Na vec existovali doteraz dva právne názory a sťahovanie z nelegálnych zdrojov sa tak aj na Slovensku doteraz považovalo za tolerované,” informoval server DSL.sk.

Výška trestu závisí od spôsobenej škody

Jednoznačná interpretácia, ktorá postavila sťahovanie filmov pre vlastnú potrebu mimo zákon, je platná od štvrtka 10. apríla. V praxi to znamená, že ktokoľvek, kto si po tomto termíne stiahol film z iných, než z oficiálnych stránok vydavateľa alebo distribútora, môže byť potrestaný. V akej výške a trestnej sadzbe, závisí od škody spôsobenej úmyselne. Ak výška škody prekročí 26 600 eur, môže byť potrestaný odňatím slobody v minimálnej výške jeden rok, pri prekročení škody vo výške 133 000 eur sa minimálna sadzba zvyšuje na tri roky.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie filmov #Súdny dvor EÚ