Google priznáva, že kontroluje poštu. Kvôli reklame aj spamu

Google aktualizoval podmienky používania svojich služieb. Spoločnosť už aj oficiálne priznáva, že strojovo spracúva a číta všetku komunikáciu a každý e-mail, s cieľom zobrazenia relevantnej reklamy a ochrany pred spamom a malvérom.

15.04.2014 20:40
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,...
Ilustračné foto
debata (1)

Spoločnosť Google aktualizovala podmienky používania u svojich služieb a v krátkom odstavci sa priznáva k automatickej kontrole obsahu e-mailov a komunikácie. Kontrola, ktorá môže byť tŕňom v oku bežných používateľov však nemá len svoju tienistú stránku. Google totiž sofistikovaný systém kontroly e-mailov používa hneď z viacerých dôvodov. Okrem na mieru šitej reklamy je dôvodom aj ochrana pred spamom a malvérom.

Kontrola nie je cielená, ale automatická. Posvieti si najmä na spam
Doposiaľ sa v zmluvných podmienkach Googlu nenachádzala o automatizovanom spracovávaní údajov ani zmienka. Google však zrejme pod tlakom verejnosti a takisto kvôli právnej ochrane do podmienok zakomponoval dve vety o prístupe k užívateľským dátam a ich možnom využití. „Náš automatický systém analyzuje Váš obsah (vrátane e-mailov) s cieľom poskytnúť prístup k relevantným produktovým funkciám, ako sú výsledky vyhľadávania, na mieru šitá reklama a detekcia spamu a malvéru. Analýza obsahu je vykonávaná tak pri odoslaných, prijatých ako aj uložených dát,“ píše sa v oficiálnych podmienkach Googlu. Spoločnosť podmienky zatiaľ aktualizovala len v anglickej mutácii, v slovenčine je stále dostupná len ich pôvodná podoba.

Komunikáciu údajne kontrolujú všetci, nie len Google
Užívateľov, ktorí sa obávajú o narušenie svojho súkromia, sa Google pokúša upokojiť tvrdením, že rovnaký postup, aký používa pri kontrole e-mailov a dát, využívajú prakticky všetky veľké spoločnosti. Bez triedenia a spracovania dát by údajne nebolo možné efektívne bojovať proti spamu či malvéru. „Všetci používatelia e-mailov musia nevyhnutne očakávať, že ich e-maily budú predmetom automatického spracovávania,“ uvádza sa v súdnom spise z minulého roka, kedy Google čelil hromadnej žalobe kvôli neprimeranému zásahu do súkromia užívateľov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba