Užívatelia Facebooku sa budú môcť špehovať navzájom

Facebook opäť nahliadne viac do súkromia užívateľov. Sociálna sieť spúšťa funkciu Nearby Friends, ktorá umožní vyhľadať priateľov a zobraziť ich polohu na mape. Napriek tomu, že polohu bude možné zdieľať len s vybraným okruhom priateľov, Facebook môže s novou funkciou opäť rozpútať vášne.

18.04.2014 21:13
facebook nearby friends Foto:
Nearby Friends je výsledkom akvizície spoločnosti Glancee spred dvoch rokov.
debata

Ak sa pohybujete v meste a máte zrovna dostatok času na stretnutie s okoloidúcimi priateľmi, Facebook vám umožní vyhľadať a zobraziť ich polohu na mape. Nová funkcia s názvom Nearby Friends bude zatiaľ dostupná len v Spojených štátoch a len pre plnoletých užívateľov. Podobných služieb existuje na trhu veľké množstvo, no ich použitie je výrazne obmedzené, nakoľko sa vzťahujú len na užívateľov rovnakej služby. V prípade Facebooku, ale možno hovoriť o rozsiahlej databáze kontaktov a rôznych sociálnych väzieb, ktoré prekračujú len okruh dôverne známych „priateľov.“ Facebook dnes aktívne využiva viac ako 1,3 miliardy ľudí, ďalší zásah do súkromia bude preto zrejme témou mnohých diskusií.

S funkciou Nearby Friends môžu užívatelia... Foto: Facebook
Facebook Nearby Friends S funkciou Nearby Friends môžu užívatelia sociálnej siete zdieľať svoju polohu so svojimi priteľmi.

Facebook umožní zdieľať polohu na male s priateľmi
Nová funkcia je výsledkom akvizície služby Glancee, ktorá sa stala súčasťou portfólia Facebooku v roku 2012. Po dvoch rokoch nastal čas na jej integrovanie do prostredia sociálnej siete, respektíve mobilných aplikácií, v ktorých ju bude môcť využívať. Princípom funkcie je zdieľanie aktuálnej polohy medzi priateľmi s cieľom umožniť jednoduchšie vzájomné strenutia s tými, ktorí sa nachádzajú v okolí. Zásah do súkromia či obavy o bezpečnosť vraj nie sú na mieste. Užívateľ si bude môcť nastaviť, pre aký okruh priateľov a počas akej doby bude na mape vidieteľný. Jeho poloha sa bude následne priebežne aktualizovať, aby ho priatelia mali na očiach. Ak však užívateľ nebude dostatočne ostražitý, môže sa stať, že jeho polohu uvidia všetci zo zoznamu priateľov.

Nová funkcia je pre ľudí ale aj o ľuďoch
Podobne, ako funguje Nearby Friends fungujú aj ďalšie služby na čele s populárnym Foursquare či Google Latitude. Na rozdiel od nich však Facebook bude zdieľať polohu sám a automaticky, nie len na mieste, kde sa rozhodne užívateľ zanechať svoju stopu. V aplikácii Foursquare sa napríklad užívateľ prihlásuje sám z miesta, kde sa aktuálne nachádza. Sám sa takisto rozhoduje, či sa o svoju polohu podelí s ostatnými alebo si ju nechá pre seba. V záujme šetrenia batérie, bude Nearby Friends využívať GPS koordináty kombinované s informáciami z akcelerometra. Vďaka tomu, by mala byť funkcia aktivovaná na pozadí šetrná k batérii.

Funkcia Nearby Friends bude zatiaľ dostupná len... Foto: Facebook
Facebook Nearby Friends Funkcia Nearby Friends bude zatiaľ dostupná len v Spojených štátoch. Neskôr Facebook plánuje s jej rozšírením aj na ďalšie trhy.

Účel, ktorý svätí prostriedky, však môže naraziť na odpor. Nie len zo strany užívateľov samotných, ale aj európskych regulátorov, ktorí sa už viackrát postavili proti podobným iniciatívam, ktoré sú svojim spôsobom výrazným zásahom do súkromia, nech už je ich úmysel akýkoľvek. Navyše je zjavné, čo so sprístupnením novej funkcie Facebook sleduje a aké sú jeho ďalšie plány. Pridanú hodnotu, ktorú služba ponúkne predovšetkým Facebooku, než samotným užívateľom, zatiaľ ukrýva v talóne.

Veľký marketingový potenciál
Na funkciu Nearby Friends zatiaľ nie je naviazaná žiadna reklama. Čo nebolo ale môže byť. Pre Facebook sú údaje o aktuálnej polohe mimoriadne cennými informáciami, ktoré mu môžu priniesť nové príjmy z reklamy. Napokon sociálna sieť pozná užívateľov často lepšie než oni sami a vie vytvoriť pomerne presný osobnostný profil, ktorý má pre inzerentov veľkú cenu. Reklama môže byť vďaka Nearby Friends ešte cielenejšia a presnejšia. Nie je dôvod, aby tento mimoriadne silný marketingový nástroj v budúcnosti Facebook na reklamu nepoužil. Napokon sám si uvedomuje jeho potenciál a potrebu dostať funkciu viac medzi ľudí, hoci aj pod zámienkou osobnejšieho kontaktu s priateľmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Nearby Friends