Mladí vedci zo Slovenska budú súťažiť v Spojených štátoch

Slovenskí študenti sa pokúsia obhájiť minuloročné úspechy na najväčšej súťaži mladých vedcov Intel ISEF v Los Angeles. Súťažiť bude až sedem Slovákov v piatich vedných disciplínach.

27.04.2014 18:12
Intel ISEF, súťaž mladých vedcov San Jose Foto:
Ilustračné foto
debata

Až sedem mladých ambicióznych stredoškolákov zo Slovenska v máji odcestuje na najväčšiu súťaž mladých vedcov Intel ISEF. Súťaž sa koná každý rok, tentokrát v meste Los Angeles v Kalifornii. Slovensko budú zastupovať štyria víťazi slovenskej národnej súťaže Festival vedy a techniky združenia AMAVET a traja študenti, ktorých na súťaž nominovalo združenie Mladí vedci Slovenska.

Súťaž hľadá potenciál u mladých už viac ako 60 rokov
Súťaž Intel ISEF organizuje už od roku 1950 nezisková organizácia Science Service. Jej cieľom je motivovať a podporiť budúcich nádejných vedcov. Od roku 1997 je hlavným organizátorom a sponzorom súťaže spoločnosť Intel, ktorá sa snaží popularizovať vedu a zároveň hľadať nové talenty. Každý rok si víťazi sedemnástich kategórií medzi sebou rozdelia odmeny vo výške štyroch miliónov dolárov. V prvej polovici mája 2014 sa pokúsi porotu osloviť viac ako 1600 študentov zo všetkých kútov sveta.

Mladých slovenských vedcov zaujíma najmä astronómia a fyzika
Slovensko bude už po druhýkrát reprezentovať Michaela Brchnelová z Bratislavy. Minulý rok na súťaži síce prvenstvo nezískala, no všimla si ju Pacifická astronomická spoločnosť a Americká astronomická spoločnosť, ktorá jej udelila druhé miesto a cenu Priscilla and Bart Book za projekt röntgenového merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Zúžitkovať svoje skúsenosti z minulého roka sa pokúsi v rovnakej kategórii s projektom, ktorý si dáva za cieľ dokázať zosilnenie magnetického poľa na západnom okraji Tychovho pozostatku po supernove.

V rovnakej kategórii Fyzika a astronómia bude súťažiť aj Branislav Viliam Hakala s prácou zaoberajúcou sa prípravou nanočastíc katalyzátorov pre vodíkové palivové články. Kristína Uličná z Gymnázia v Krompachoch vo svojej práci zas demonštruje možnosti zvyšovania efektivity liečby nádorových ochorení pomocou aktívneho a cieleného presunu liečiv pri fotodynamickej terapii. Štvrtým študentom nominovaným združením AMAVET je Daniel Ondra, ktorý sa predstaví so štúdiou väzbových možností syntetických derivátov kumarínu s DNA a albumínom.

Prínos v umelej inteligencii môže byť zásadný
Práca Pavla Madaja za združenie Mladí vedci Slovenska má byť prínosom pre oblasť umelej inteligencie. Pomocou vlastného algoritmu v nej demonštruje hypotézu, podľa ktorej by bolo možné minimalizovať množstvo a veľkosť súčiastok použitých na stavbu robota. Dvojica študentov z košického Gymnázia sv. Tomáša Akvinského, v zložení Michal Géci a Martin Liščinský, skúmala topenie v dvojrozmernom systéme malých magnetov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel ISEF #AMAVET #Mladí vedci Slovenska