Sťahovanie filmov a hudby bude na Slovensku aj naďalej nelegálne

Ak sťahujete filmy a hudbu hoci len pre vlastnú potrebu, môžete byť potrestaní. Parlamentom neprešla novela Trestného zákona z dielne poslanca Miroslava Beblavého, ktorý navrhoval, aby neboli trestaní tí, ktorí filmy a hudbu sťahujú, ale tí, ktorí ich sprístupňujú za úplatu.

13.06.2014 13:00
internet, hudba, predaj hudby, pirát, sťahovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Parlamentom neprešľa novela Trestného zákona z dielne nezávislého poslanca Miroslava Beblavého, ktorá by umožnila netrestať ľudí za sťahovanie hudby a filmov z internetu výlučne pre vlastnú potrebu. Slovensko sa tak prispôsobí rozhodnutiu Súdneho dvora Európskej únie, ktorý takéto sťahovanie postavil mimo zákon. Ktokoľvek, kto si film či hudbu stiahne bez toho, aby za ňu zaplatil oficiálnemu distribútorovi, tak môže byť potrestaný. Výška trestu sa bude odvíjať od spôsobenej škody.

Poslanec navrhoval, aby neboli trestaní bežní konzumenti
Podľa návrhu poslanca Beblavého by sa orgány činné v trestnom konaní mali namiesto bežných užívateľov zamerať na tých, ktorí nelegálny obsah sprístupňujú a predávajú. Bežní spotrebiteľ totiž filmy a hudbu nesťahuje preto, aby sa takýmto spôsobom obohatil, tak, ako to robí poskytovateľ, ktorý multimédiá verejnosti sprístupní, napríklad za mesačný poplatok. Problém by tak podľa Beblavého mali mať tí, ktorí vedome podobný obsah porušujúci autorské práva na svojich serveroch sprístupňujú, prípadne ho na servery nahrávajú s cieľom zisku. Návrh poslanca však parlamentom nepriešiel a tak zostáva aj naďalej v platnosti rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie.

Na trestanie všetkých previnilcov zatiaľ neexistuje efektívna metóda
Otázne je, v akej miere bude trestanie jednotlivcov reálne a efektívne. Dokazovanie, že užívateľ sa podobným spôsobom a najmä vedome previnil bude nie len časovo náročné, ale najmä ho nebude možné vykonávať v rozsahu, v akom očakáva európska exekutíva. Skôr než trestať všetkých previnilcov tak môžu prísť na rad exemplárne tresty, ktoré však samotný problém nelegálneho sťahovania nevyriešia.

Doposiaľ bolo sťahovanie filmov a hudby zo stránok na zdieľanie obsahu tolerované. Najmä, ak išlo o sťahovanie pre vlastnú potrebu. Mimo zákon však bolo postavené sťahovanie obsahu podliehajúcemu autorským právam prostredníctvom torrentov. Užívateľ v takomto prípade totiž obsah nie len sťahuje, ale ho aj automaticky šíri ďalej. Netrestanie sťahovanie filmov a hudby pre vlastnú potrebu do apríla tohto roku vychádzalo z nejednoznačnej interpretácie smernice 2001/29/ES.

Rozhodnutiu Súdneho dvora EÚ sa musia podvoliť všetci
Európska legislatíva sa v apríli prispôsobila žiadosti Holandského najvyššieho súdu, ktorý sa na Súdny dvor Európskej únie obrátil so žiadosťou o jednoznačné stanovisko pri posudzovaní sťahovania filmov pre vlastnú potrebu mimo oficiálnych zdrojov. Súdny dvor v tejto súvislosti jednoznačne interpretoval smernicu, ktorej sa od 10. apríla musí automaticky podvoliť legislatíva v každej z členských krajín Európskej únie, vrátane Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Miroslav Beblavý #filmy #nelegálne sťahovanie