Reštart do základných nastavení údaje z telefónu nevymaže

Predávate svoj starý telefón, v ktorom ste mali v minulosti uložené citlivé informácie či šteklivé fotografie? Podľa bezpečnostných expertov zo spoločnosti Avast obnovenie továrenských nastavení v smartfóne na spoľahlivé vymazanie dát nepostačí. Dáta v telefóne sa síce na prvý pohľad vymažú, no nakoľko nie sú viacnásobne prepísané, ich obnovenie zvládne bežný softvér na obnovu vymazaných dát.

12.07.2014 12:02
súkromie, security, smartphone, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ľudia vo svojich telefónoch skrývajú najrôznejšie údaje. Od rodinných či osobných fotiek, cez výsledky vyhľadávania, navštívené stránky, súkromné alebo pracovné e-maily či kompromitujúce SMS správy. Pri predaji telefónu sa drvivá väčšina z nich vymaže údaje pomocou reštartovania zariadenia do továrenských nastavení. Napriek tomu, že takto reštartovaný telefón môže na prvý pohľad vzbudzovať dojem bezpečného odstránenia akýchkoľvek informácií, ktoré v minulosti uchovával, nie je tomu tak.

Obyčajná obnova základných nastavení telefónu nestačí
Česká spoločnosť Avast uskutočnila pokus, v ktorom cez internet zakúpila dvadsiatku použitých smartfónov, na ktorých sa pokúsila obnoviť systémom vymazané údaje. “Z dvadsiatich smartfónov zakúpených online sa nám podarilo získať až 40 tisíc osobných fotografií, e-mailov, SMS a v niektorých prípadoch aj totožnosť samotných predávajúcich,” uvádza Avast. Medzi obnovenými údajmi sa nachádzali nie len súkromné či rodinné fotografie ale aj niekoľko stoviek šteklivých fotografií, viac ako tisíc záznamov z vyhľadávania na Google, 750 e-mailov a SMS správ či stovky telefonických kontaktov a e-mailových adries.

Výskumníkom sa takisto podarilo odhaliť identitu štyroch predošlých vlastníkov. “Pokiaľ sa dáta na použitom telefóne dôkladne neprepíšu, dajú sa veľmi jednoducho obnoviť. Obrázky, e-maily a ďalšie dokumenty vymazané z telefónu je možné jednoducho zneužiť pri krádeži identity, vydieraní alebo za účelom prenasledovania,” tvrdí bezpečnostný expert Ondřej Vlček.

Riziko zneužitia údajov novým majiteľom smartfónu je malé, no predsa existuje
Väčšina spotrebiteľov použité telefóny nekupuje za účelom obnovenia dát predošlého vlastníka a takisto nemá potrebu ich zneužiť v prípade, ak z telefónu neboli odstránené. Navyše fotografie a ďalšie dáta je možné uchovávať nie len v pamäti telefónu ale aj na pamäťovej karte, ktorú je možné pri predaji zo smartfónu odstrániť. Zložitejšou a zdĺhavejšou, no o to účinnejšou cestou je premazanie dát pomocou špecializovaného softvéru na viacnásobný prepis. Obnova takto vymazaných údajov je komplikovaná, ak nie nemožná.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #citlivé informácie #krádež identity #Avast