Nemecké úrady sa môžu vrátiť k písacím strojom. Kvôli bezpečnosti

Kvôli možnému úniku utajovaných dokumentov elektronickou formou by sa mohli niektoré nemecké úrady a bezpečnostné agentúry vrátiť k písacím strojom. Nasledovali by tak Rusko, ktoré koncom minulého roka písacie stroje zaviedlo, v snahe zamedziť uchovávaniu dokumentov v elektronickej podobe.

15.07.2014 20:01
písací stroj, typewriter, retro, písanie, klávesy Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Špehovanie bezpečnostnými agentúrami vo svete sa ani zďaleka nevzťahuje len na bežných ľudí. Sledovaní sú taktiež úradníci a politici. V októbri minulého roka vyplávali na povrch informácie o špehovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorú mala od roku 2002 na muške Americká bezpečnostná agentúra NSA. Informácie publikované Edwardom Snowdenom vo výraznej miere naštrbili vzťahy a dôveru medzi Spojenými štátmi a Nemeckom, a to aj napriek formálnym zábezpekám prezidenta Baracka Obamu o obmedzení právomocí NSA.

Tajné dokumenty by už nemuseli mať digitálnu kópiu
Podľa denníka Der Spiegel prezident Obama o odpočúvaní kancelárky vedel minimálne od roku 2010. Nemecká kancelárka sa voči možnému odpočúvaniu ohradila a uviedla, že ide o bezprecedentný krok smerom k hlavnému spojencovi Spojených štátov v Európe. Nemecko by mohlo už čoskoro na hrozbu ďalšieho špehovania zareagovať opätovným zavedením písacích strojov, ktoré by slúžili na zaznamenávanie textu s vyšším stupňom utajenia. Predseda nemeckej Bezpečnostnej a vyšetrovacej agentúry, Patrick Sensburg, to uviedol vo verejnoprávnej televízii ARD.

Písacie stroje môžu nahradiť klávesnicu počítača
Sensburg podľa vlastných slov uvažuje o rozsiahlejšom zavedení písacích strojov v rámci vyčlenenej pracovnej skupiny, ktorá spracováva utajované dokumenty. “V skutočnosti už písacie stroje máme. Ide dokonca o obyčajné, neelektronické, písacie stroje,” uviedol pre ARD. Nemecko by tak mohlo nasledovať Rusko, ktoré koncom minulého roka ohlásilo nákup 20 kusov elektronických písacích strojov v hodnote 11-tisíc eur. “Musíme sa usilovať o to, aby naša interná komunikácia, zostala šifrovaná, využitím šifrovaných e-mailov, zabezpečených telefónov a ďalších nástrojov, ktoré z pochopiteľných dôvodov nemôžem menovať,” doplnil Sensburg.

Vyjadrenia Sensburga prichádzajú v rovnaký deň ako bol vydaný zatykač na zamestnanca Nemeckej informačnej agentúry, Markusa R., ktorý mal byť platený ako špión pre americkú CIA. V minulosti mal Markus R. sprostredkovať 218 utajovaných dokumentov americkej CIA, výmenou za 34-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #bezpečnosť #NSA #edward snowden