Disky s najväčšou dostupnou kapacitou prichádzajú trh

Pevné disky dostanú ešte väčšiu kapacitu. Western Digital hlási príchod diskov so šiestimi, Seagate dokonca až s ôsmimi terabajtami. Určené sú najmä do dátových úložisk a serverov.

22.07.2014 11:14
western digital, pevný disk, pevné disky,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pevné disky v pracovných staniciach majú stále svoje miesto, aj napriek razantnejšiemu nástupu SSD variantov, ktoré sú nie len rýchlejšie ale podľa testov a v závislosti od použitej technológie ukladania dát aj dlhodobo spoľahlivejšie. SSD disky sú stále skôr doplnkovým segmentom, ku ktorému si užívatelia hľadajú cestu najmä v prípade potreby zrýchlenia práce so systémom a aplikáciami. Na dáta sú vo väčšine prípradov stále využívané pevné disky. Spoločnosti Western Digital a Seagate, ktoré sú dominantnými hráčmi na trhu s ukladaním dát, predstavili pevné disky s doposiaľ najväčšou kapacitou. V prípade Western Digital s kapacitou 6 a Seagate s kapacitou 8 terabajtov.

Western Digital disky s kapacitou 6 TB s piatimi platňami (WD60EFRX) zaradil do produktového radu Red, ktorý je určený najmä pre servery a dátové úložiská typu NAS. Doporučená cena nového disku s trojročnou zárukou je 289 eur. Spoločnosť Seagate začala takisto prvým zákazníkom ponúkať pevné disky s doposiaľ najväčšou dostupnou kapacitou, 8 terabajtov. Prvé disky sú určené najmä na testy spoľahlivosti a na trh prídu oficiálne až neskôr. Zatiaľ nie sú známe ďalšie parametre diskov, ich cena či dokonca plánovaná dostupnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #Seagate #6TB #8TB