Internetových pirátov už nebudú vo Veľkej Británii trestať

Namiesto trestania bude Veľká Británia internetových pirátov vzdelávať a poučovať o výhodách využitia legálnych zdrojov. Poskytovatelia internetu však budú aj naďalej povinní blokovať stránky porušujúce autorské práva.

24.07.2014 07:00
download, internetoví piráti, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Trestanie previnilcov, ktorí sťahujú alebo sa podieľajú na šírení nelegálneho obsahu sa vo Veľkej Británii ukázalo ako neúčinné. Vláda sa preto rozhodla od budúceho roka zrušiť postihy pre internetových pirátov. Tí, ktorí chránený obsah kopírujú, zdieľajú či sťahujú síce budú aj naďalej konať nezákonne, no ich konanie nebude priamo potrestané. Akonáhle sa užívateľ dopustí podobnej nelegálnej činnosti, bude mu doručená séria varovných listov, v ktorých bude na takéto aktivity upozornený. Ak sa rozhodne v kopírovaní a sťahovaní chráneného obsahu pokračovať aj naďalej, nebude mu hroziť odpojenie od internetu, pokuta či väzenie.

Trestanie nepomáha, pomôcť by mohla osveta
Cieľom britskej vlády, ktorá sa rozhodla porušovanie autorských práv samotnými užívateľmi dekriminalizovať, je údajne osveta. Verí, že ak užívatelia budú na nelegálne aktivity upozornení, budú pri hľadaní legálnych alternatív ústretovejší. Namiesto služieb na zdieľanie obsahu by sa tak mohli stať predplatiteľmi v online videopožičovniach ako je Netflix, Spotify či Google Play.

K ústretovému kroku sa britská vláda odhodlala po niekoľko rokov trvajúcich rokovaniach s internetovými poskytovateľmi, politikmi a zástupcami filmového a hudobného priemyslu. Výsledkom je program s názvom Voluntary Copyright Alert Programme, do ktorého formovania sa aktívne zapojili najväčší poskytovatelia internetu vo Veľkej Británii vrátane BT, Virgin a Sky.

Poskytovatelia musia aj naďalej blokovať stránky s nelegálnym obsahom
Pôvodným zámerom vlády v rámci agendy Digital Economy Act z roku 2010 bolo naopak zaviesť prísnejšie opatrenia, ktoré by poskytovateľom internetu prikazovali sledovať nelegálne aktivity užívateľov a upozorňovať na ne autority. Súčasťou agendy bolo takisto trestanie takýchto užívateľov spomalením ich pripojenia alebo úplným odpojením. K presadeniu agendy však nedošlo kvôli protestom poskytovateľov ako aj možnému porušeniu európskeho práva v súvislosti s ochranou osobných údajov. Aktuálne prijatý program má byť kompromisom pre všetky zúčastnené strany. Poskytovatelia budú aj naďalej zodpovedný za blokovanie stránok, ktoré môžu sprístupňovať nelegálny obsah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nelegálne sťahovanie #internetoví piráti