Rusko bude bojovať proti anonymným užívateľom internetu

Ruské ministerstvo vnútra vypísalo miliónovú odmenu pre toho, kto polícii pomôže odhaliť anonymných užívateľov siete Tor. Počet užívateľov siete Tor za necelé tri mesiace vzrástol z 80 na 200-tisíc a služby na skrytie identity na internete používa v Rusku už 30 miliónov domácností.

25.07.2014 20:30
kriminalita, internet, zlodej, dáta,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Ruské ministerstvo vnútra ponúka 3,9 milióna rubľov (približne 83-tisíc eur) ako odmenu za nájdenie postupu, ktorý by polícii pomohol identifikovať užívateľov anonymizačnej siete Tor. Siete podobné Toru sú v Rusku v posledných mesiacoch na vzostupe, keď v súčasnosti odhadom až 30 miliónov domácností používa pri prístupe na internet nejaký z anonymizačných nástrojov. Počet užívateľov siete Tor sa pritom od mája v krajine viac ako zdvojnásobil. Zatiaľ čo v máji používalo sieť odhadom 80-tisíc rusov, v polovici júla sa ich počet mal priblížiť hranici 200-tisíc.

Rusko chce primať blogerov k povinnej registrácii
Čoraz viac užívateľov v Rusku pociťuje intenzívny tlak zo strany vlády na kontrolu ich aktivít na internete. Začiatkom júla ruský parlament schválil zákon, podľa ktorého budú musieť všetky firmy uchovávať dáta o ruských občanoch len na serveroch umiestnených v Rusku. Dohľad na dodržiavaním nových pravidiel od septembra 2016 prevezme Úrad pre kontrolu komunikácie, informačných technológií a masmédií. V jeho kompetencii bude nie len sledovať, či sa firmy zákonu v plnej miere prispôsobili, ale takisto bude mať možnosť “nekompatibilné” internetové služby zablokovať. Užívateľov samotných sa však týka predovšetkým povinná registrácia v prípade, ak svoje názory publikujú na blogu, ktorý dosiahne 3000 návštev mesačne. Ak však blogujú prostredníctvom siete Tor, registrovať sa nemusia, nakoľko ich identita zostane utajená.

Boj na anonymných užívateľov siete Tor sa už začal
Výherca odmeny, ktorú v súvislosti so sprístupnením riešenia na odhalenie identity užívateľov siete Tor vypísalo ruské ministerstvo vnútra, bude údajne oznámený 20 augusta. Ministerstvo ponuku zverejnilo na svojich oficiálnych stránkach pred dvoma týždňami, no ľudskoprávne organizácie na ňu zareagovali až v týchto dňoch. Podľa kritikov nových pravidiel sa zákonodarcovia sa obávajú o najmä možnosť užívateľov anonymne navštevovať internet a predovšetkým blokované stránky.

Anonymizačná sieť Tor nie je len tŕňom v oku ruských regulátorov, ale prekáža takisto informačným agentúram po celom svete, na čele s americkou NSA. V júli nemecký spravodajský server ARD informoval o ďalšom z radu rozsiahlych pravidiel, podľa ktorých je pre NSA podozrivý každý užívateľ, ktorý sa čo i len zaujíma o sieť Tor. NSA údajne sleduje dva kľúčové komunikačné uzly tejto siete, umiestnené v Berlíne a Norimbergu, s cieľom zachytiť všetku nezašifrovanú komunikáciu a odhaliť tak potenciálnych užívateľov.

Tor financujú mnohé zahraničné vlády, vrátane Spojených štátov
Sieť Tor, ktorej vývoj a prevádzku financujú mnohé zahraničné vlády vrátane vlády Spojených štátov a Švédska, poskytuje útočisko ľuďom, ktorí chcú z rôznych dôvodov zostať pri surfovaní internetu v anonymite. Môže ísť o disidentov, informátorov či obyvateľov krajín s cenzurovaným prístupom k internetu. Všetci tí môžu prostredníctvom siete Tor pristupovať na stránky a odosielať správy či e-maily bez toho, aby sa museli báť o odhalenie svojej identity.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Rusko #internet #tor #anonymita #anonymizačná sieť