Slúchadlá Beats údajne porušujú desiatky patentov firmy Bose

Patenty na potlačenie okolitého hluku vyvolali vášne medzi dvoma poprednými výrobcami slúchadiel, Bose a Beats Electronics. Bose zažalovalo Beats Electronics v súvislosti s porušením minimálne 36 amerických patentov a žiadostí o udelenie patentu.

27.07.2014 11:32
beats studio, beats electronics, beats by dr. dre Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Slúchadlá Beats sa za krátku dobu svojej existencie stali doslova kultovou záležitosťou u mladých ľudí. A to aj napriek prémiovej cene, ktorá slúchadlá zaraďuje do úplne inej kategórie, než v skutočnosti patria. Produkty Beats ženú vpred aj hudobníci (David Guetta, Lady Gaga, Justin Bieber, Dr. Dre, Will.i.am), ktorí majú svoju vlastnú, limitovanú, edíciu slúchadiel. Slúchadlá radu Studio sú okrem iného známe aj svojou schopnosťou aktívne potláčať okolitý hluk, napríklad vo vlaku, autobuse či v lietadle. Túto elektronikou ovládanú vlastnosť majú od svojich prvopočiatkov. To sa ale nepáči inému dominantnému výrobcovi slúchadiel, americkej spoločnosti Bose.

Beats musí súd presvedčiť, že desiatky patentov Bose neporušuje
Spoločnosť Bose aktuálne zažalovala Beats Electronics za porušovanie minimálne 36 patentov a návrhov na patenty v súvislosti s aktívnym potlačením okolitého hluku. Tieto patenty sú údajne výsledkom 50-ročného vývoja technológie, ktorá vo svojej súčasnej podobe umožňuje tlmiť okolitého zvuky reprodukovaním frekvencie s opačnou hodnotou než je frekvencia okolitého hluku. Bose v rámci súdneho sporu zatiaľ nepožaduje stiahnutie slúchadiel Beats Studio z trhu, chce si však vymôcť náhradu vzniknutej škody a náhradu škody za pretrvávajúce porušovanie patentov.

Beats Electronics by sa mal v októbri 2014 prejsť pod krídla spoločnosti Apple, ktorá oznámila jeho kúpu v máji tohto roka. Za firmu Beats Electronics, ktorá okrem iného prevádzkuje aj hudobnú online požičovňu, Apple zaplatí 3 miliardy dolárov, 2,6 miliardy v hotovosti a 400 miliónov vo forme akcií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Dr. Dre #Beats Electronics #Bose #Beats Studio #slúchadlá