Pirátske weby ovládla 'inzercia' londýnskej polície

Na zaujímavý spôsob ako upozorniť na stránku s nelegálnym obsahom prišla londýnska polícia, ktorá sa rozhodla zaplatiť si reklamu, ktorá sa zobrazuje aj na pirátskych webových stránkach. Ich návštevníkov vyzýva, aby stránku zatvorili.

30.07.2014 09:30
nelegálne sťahovanie, internetoví piráti,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Veľká Británia, ktorá otvorene priznáva, že trestanie internetových pirátov sa míňa účinku, sa rozhodla pre osvetu. Ľudia, ktorí sťahujú alebo sa podieľajú na šírení nelegálneho obsahu nebudú v krajine trestne stíhaní. Tamojšia vláda sa namiesto toho rozhodla previnilcov vzdelávať a informovať o výhodách získavania obsahu z legálnych zdrojov. Ak budú ľudia napriek viacerým výzvam v šírení nelegálneho obsahu a jeho podpore pokračovať nebudú potrestaní.

Namiesto trestania, originálna osveta
Londýnska polícia sa v týchto dňoch rozhodla pre zaujímavý experiment. Zaplatila si za reklamné plochy, na ktorých sa návštevníkom stránok sprístupňujúcich nelegálny obsah zobrazujú dômyselné varovania. Banner v mene londýnskej polície užívateľa upozorňuje, že stránka, ktorú navštívil, bola nahlásená polícii, a zároveň ho vyzýva aby ju zatvoril. Reklamy od známych spoločností, ktoré sa na podobných weboch obvykle zobrazujú, údajne podvedome zvyšujú ich legitimitu. Takisto pre prevádzkovateľov predstavujú aj podstatnú časť príjmov, od ktorých sa ich snaží polícia odstrihnúť. Upozornil na to server BBC.

Prevádzkovatelia pirátskych stánok môžu prísť o zdroj príjmov
Keďže zriaďovateľ pirátskych stránok dozaista nemá záujem predávať reklamnú plochu na podobné účely, polícia sa rozhodla pre spoluprácu s prevádzkovateľmi reklamných systémov, ktorí reklamu na web umiestnia. Polícia si navyše vďaka technológii od spoločnosti Project Sunblock môže sama vybrať, v akej kategórii webov sa bude reklama zobrazovať. Prevádzkovateľ stránok s nelegálnym obsahom na to dosah nemá a teda nemá k dispozícii efektívny nástroj, ako zobrazovaniu podobných policajných hlásení zabrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #polícia #nelegálne sťahovanie #internetoví piráti #nelegálny obsah