Slovenský antivírus už na čínske vládne počítače nesmie

Čína rozšírila softvérové embargo o antivírusové programy zo západu. Na vládne počítače už nesmie softvér od amerického Symantecu, ruského Kaspersky či slovenského Eset.

05.08.2014 20:55
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Čína sa rozhodla obmedziť závislosť na softvéri zo zahraničia. Zatiaľ však len vo verejnom sektore. Po tom, čo z vládnych počítačov odstránila Windows 8, rozšírila embargo aj na bezpečnostný softvér zo zahraničia. Po novom už nebude možné na počítače v štátnej správe inštalovať softvér od spoločností Kaspersky Lab, Symantec, Panda Security či Trend Micro. Neželaným je aj softvér od slovenského Esetu. Prednosť dostane bezpečnostný softvér od domácich producentov a to najmä z dôvodu ich údajne väčšej dôveryhodnosti.

Čína sa údajne obáva zahraničnej špionáže
Čína v súčasnosti obmedzuje dostupnosť softvéru pre štátnu správu a verejný sektor údajne kvôli podozreniu na možné napojenie na zahraničné bezpečnostné služby. Podobný osud postihol napríklad Microsoft so systémom Windows 8, u ktorého sa čínske autority údajne obávajú príliš veľkej previazanosť Microsoftu s vládou Spojených štátov. Počas minulého týždna oznámil čínsky protimonopolný úrad začiatok vyšetrovania vedeného voči Microsoftu z dôvodu utajovania informácií o operačnom systéme Windows a kancelárskych balíkov Office ako aj kvôli údajnému podozreniu na porušovanie protimonopolného zákona.

Na čiernej listine v Číne sa už dlhšiu dobu nachádzajú softvérové produkty od zahraničných producentov, v súčasnosti sa ich počet opätovne rozšíril. Naopak do zoznamu odporúčaného, respektíve povoleného, softvéru pribudlo päť čínskych producentov antivírusov, menovite Qihoo 360 Technology Co, Venustech, CAJinchen, Beijing Jiangmin a Rising.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Eset #Protimonopolný úrad #antivírus #embargo