Microsoft predstavil superlacný telefón za 19 eur

Nokia 130 zvládne prehrávať desiatky hodín videí a mp3 súborov. Telefón má tiež farebný displej a nadštandardnú výdrž. Ponúkať ho budú zrejme už v najbližších týždňoch aj predajcovia na Slovensku.

11.08.2014 14:58
Nokia 130, smartfón, telefón Foto:
Microsoft predstavil jednoduchý telefón Nokia 130 za 19 eur.
debata (4)

Len pred mesiacom Microsoft svojim zamestnancom prostredníctvom šéfa mobilnej divízie oznámil, že končí s experimentom lacných telefónov so špeciálne upraveným Androidom. Nokia X očakávania spoločnosti ale aj užívateľov nenaplnila, Microsoft sa preto rozhodol upriamiť pozornosť na kľúčovú platformu, Windows Phone. Napriek snahe čiastočne opustiť segment lacných smartfónov sa Microsoft rozhodol ponechať v ponuke najlacnejšie telefóny, ktoré už nemajú nálepku inteligentné. Ako dôkaz spoločnosť predstavila telefón Nokia 130, ktorému právom patrí prívlastok “najlacnejší”. Podľa Jo Harlowa z mobilnej divízie Microsoftu dopyt po lacných telefónoch stále nebol nasýtený. “Ide o obrovských trhový segment, na ktorom nepôsobí veľa hráčov,” uviedol Harlow pre server BBC.

Skromné parametre vyváži nízka cena a výdrž
Telefón, ktorému chýba dotyková plocha dokáže zaujať inými prednosťami. Nokia 130 dokáže prehrávať videá a hudbu a s pomocou hands-free sady poslúži aj ako FM rádio. Nechýba mu takisto slot na micro SD kartu (do kapacity 32 GB). Výrobca sa síce chváli nepretržitým 16-hodinovým prehrávaním videa, no vzhľadom k veľkosti displeja (1,8-palca), rozlíšeniu (128 × 160 bodov) a pomeru strán 3:2 takéto využitie stráca zmysel. Hudbu možno prehrávať až 46 hodín. Omnoho zaujímavejšia je však samotná výdrž, ktorá by sa mala pohybovať na úrovni 26, respektíve 36 dní v pohotovostnom režime a 13 hodín pri uskutočnení hovoru.

Nokia 130 sa objaví v predaji v dvoch verziách, pre jednu a dve SIM karty. Vo výbave telefónu bohužiaľ chýba Wi-Fi, bezdrôtovo komunikovať s okolím však dokáže cez Bluetooth 3.0. Na zadnej strane sa nachádza len osvetľovacia LED dióda, fotoaparát chýba. Do predaja by sa mal dostať už v najbližších týždňoch s oficiálnou cenou 19 eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #smartfón #telefón #Nokia 130