Ameriku s Áziou spojí nový optický kábel na dne Pacifiku

Google spolu s piatimi ázijskými firmami zafinancuje vybudovanie nového optického kábla na dne Tichého oceánu s priepustnosťou až 60 Tb/s. Projekt by mal byť dokončený do dvoch rokov.

12.08.2014 18:32
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Komunikáciu medzi Severnou Amerikou a Áziou v súčasnosti zabezpečuje niekoľko stoviek podmorských optických káblov. V roku 2010 viaceré technologické spoločnosti spojili kontinenty podmorským káblom Unity s kapacitou 4,8 Tb/s. Cieľom nového projektu, na ktorého financovaní sa bude podieľať aj Google, je spojiť Japonsko so západným brehom Spojených štátov, keď pomocou šestice optických káblov bude možné dosahovať dátovú priepustnosť až na 60 Tb/s. Pre lepšiu predstavu by pri danej priepustnosti bolo možné v priebehu jednej sekundy preniesť dve tisícky nekomprimovaných filmov v HD kvalite. Realizácia projektu v hodnote 300 miliónov dolárov má byť dokončená v roku 2016, kedy má byť zároveň spustená jeho prevádzka.

V súčasnosti sa na dne mora alebo oceánov... Foto: Google/PriMetrica/TeleGeography
podmorské káble, internet, konektivita V súčasnosti sa na dne mora alebo oceánov nachádza viac ako 600 podmorských káblov zabezpečujúcich internetovú konektivitu.

Financovať projekt nového podmorského kábla s názvom Faster bude okrem Google aj päť ázijských telekomunikačných firiem, konkrétne China Mobile, China Telecom, Global Transit, KDDI a SingTel. “Kábel Faster má najväčšiu projektovanú kapacitu spomedzi všetkých káblov položených na dne Tichého oceánu,” uviedol pre BBC Woohyong Choi z konzorcia povereného vybudovaním projektu. Kábel Faster spojí mestá Chikura a Shipa v Japonsku s mestami Los Angeles, San Francisco, Portland a Seattle na západnom brehu Spojených štátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #internet #podmorský kábel #konektivita #optický kábel