Do Prahy zavítala služba, ktorá rozzúrila väčšinu taxikárov

V Prahe začala fungovať kontroverzná služba Uber, ktorá je tŕňom v oku taxikárov po celom svete. Za pevne stanovenú sadzbu ponúkne záujemcom odvoz vo vozidle a od taxikára, ktorých si sami vyberú. Vo väčšine prípadov je služba lacnejšia než bežné taxislužby a poslúži taktiež turistom neznalým miestnych pomerov.

14.08.2014 07:30
Uber, taxislužba, mobilná aplikácia Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Prevádzkovateľ kontroverznej služby Uber sa stal centrom pozornosti po tom, čo v Európe čelili viacerým žalobám tak zo strany úradov ako aj taxislužieb. Taxikári proti službe organizovali mnohé protesty, s cieľom presvedčiť verejnosť ale aj zákonodarcov, že používanie služby Uber obchádza zákon. Vodiči, ktorí za poplatok ponúkajú odvoz v rámci mesta totiž nie sú povinní vlastniť taxameter, byť registrovaní inde než v samotnej službe a platiť licenčné poplatky. Paradoxne antikampaň priniesla presne opačný efekt, než by si taxikári želali. Počet užívateľov sa v niektorých krajinách až zdvojnásobil.

Uber sa stal hitom a na vrchol mu pomohla aj rozsiahla antikampaň
Uber je akousi interaktívnou taxislužbou, ktorá sa stala doslova hitom vo viacerých svetových metropolách. Funguje podobne, no s tým rozdielom, že užívateľ má možnosť vybrať si nie len svojho taxikára ale aj vozidlo. Výber môže následne zúžiť podľa kritérií ako je hodnotenie či cena. Uber je akýmsi prostredníkom medzi vodičmi a záujemcami o odvoz. Uber v týchto dňoch oznámil expanziu na prvý trh v strednej Európe. Služby bude ponúkať záujemcom v Prahe. Uber môže byť lákadlom nie len pre domácich ale aj turistov, ktorí presne uvidia, koľko zaplatia a nemusia sa preto obávať využitia niekoľkonásobne drahšej taxislužby, ak odvoz nemajú vopred objednaný prostredníctvom telefónu.

Lacnejšia preprava je len jednou z mnohých výhod služby
Profesionálni vodiči sa môžu do služby registrovať a za každú sprostredkovanú zákazku Uberu zaplatia 20 percent z ceny objednávky, ktorá musí byť vyššia než 100 korún. Zákazník, ktorý sa chce nechať odviezť zaplatí vo väčšine prípadov menej než u bežných taxislužieb, konkrétne 40 korún za nástup a 23 korún za každý kilometer. Za čakanie zaplatí štyri koruny.

Výhodou tak pre vodiča ako aj užívateľa je okrem iného aj to, že ani jeden z nich nemusí mať pri sebe hotovosť. Zákazník na mape uvidí približnú cenu, ktorú za odvoz zaplatí prostredníctvom mobilnej aplikácie. Po tom, čo ho vodič dovezie do cieľovej destinácie, aplikácia mu sama z jeho kreditnej karty strhne konkrétnu čiastku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #taxislužba #Start-up #Uber