Vyhľadávač sľuboval, že ľudí nebude špehovať. Čína ho zablokovala

Vyhľadávač, ktorý užívateľom sľubuje, že ich nebude špehovať už v Číne nie je vítaný. Regulátor ho zaradil do zoznamu blokovaných stránok. Pridal sa tak k zoznamu, na ktorého čele figuruje aj Google a služba Gmail.

23.09.2014 18:33
DuckDuckGo, vyhľadávač Foto:
Vyhľadávač DuckDuckGo sa stáva čoraz populárnejším najmä vďaka politike nešpehovať svojich užívateľov.
debata

Alternatívny internetový vyhľadávač DuckDuckGo, ktorý v naších končinách stále mnohí nepoznajú, sa postupne dostáva do popredia. Najnovšie ho v systéme iOS 8 pridala do zoznamu predvolených vyhľadávačov aj spoločnosť Apple. DuckDuckGo sám seba prezentuje ako vyhľadávač, ktorý užívateľov nešpehuje. Na rozdiel od Googlu, Yahoo či Bingu nezbiera údaje o užívateľoch, ktoré by neskôr používal na zobrazovanie relevantnejších a personalizovaných výsledkov či reklamy.

Užívatelia môžu vyhľadávať výsledky aj bez špehovania
V praxi to znamená, že všetkým by sa mali zobrazovať rovnaké výsledky bez ohľadu na to, čo v minulosti vyhľadávali a v akej krajine sa nachádzajú. Ďalším výrazným rozdielom je, že DuckDuckGo si údajne nezakladá na kvantite ale na kvalite zobrazovaných výsledkov. V porovnaní s Googlom indexuje len zlomok webových stránok a informácie získava najmä z overených stránok na čele s Wikipédiou a z partnerských vyhľadávačov ako je Yahoo! a Wolfram Alpha.

Číne sa nepáči, ak firmy nie sú ochotné pri filtrovaní obsahu spolupracovať
Vyhľadávač v týchto dňoch dostal v Číne červenú, keď ho národný regulátor zaradil do zoznamu blokovaných stránok. Na nefunkčnosť DuckDuckGo upozornili užívateľa platformy iOS, ktorý si vyhľadávač nastavili ako predvolený, no v súčasnosti nedokážu so serverom nadviazať spojenie. Regulátor svoje kroky nekomentoval a takisto nie je jasné, od kedy vyhľadávač oficiálne blokuje.

DuckDuckGo sa pridal do zoznamu blokovaných stránok, medzi ktorými okrem iného figuruje aj Google vrátane jeho e-mailovej služby Gmail. Spomedzi vyhľadávačov v Číne v súčasnosti nie je blokovaný napríklad Bing alebo Yahoo, z ktorých oba sa podvolili požiadavkám regulátora na filtrovanie určitého typu obsahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #vyhľadávač #DuckDuckGo