O2 spustí vlastnú 4G sieť do konca roka. V Bratislave a Košiciach

K dvom mobilným operátorom, ktorí už na Slovensku svoju LTE sieť prevádzkujú, sa v decembri pridá aj O2. Spoločnosť oznámila štart vlastného 4G pre zákazníkov v Bratislave a Košiciach. Do konca roka plánuje sieť sprístupniť 165-tisíc zákazníkom.

25.09.2014 19:30
4G, 3G, LTE, mobilná sieť, operátor Foto:
Ilustračné foto
debata

Zatiaľ čo sieť štvrtej generácie známu pod označením LTE už na Slovensku prevádzkuje aj Orange aj Slovak Telekom, O2 zatiaľ zaostáva. Okrem dva roky trvajúcej pilotnej prevádzky 4G siete vo vybraných obciach západného Slovenska o svojich plánoch prechodu do ostrej prevádzky operátor síce hovoril, no bez časového ohraničenia. Koncom septembra však spoločnosť oznámila, že do konca roka plánuje sieťou 4G pokryť minimálne oblasť Bratislavy a Košíc a sprístupniť ju tak 165-tisíc zákazníkom.

Do polovice budúceho roka má mať k 4G od O2 prístup polovica populácie
Operátor má takisto ambíciu do polovice budúceho roka pokrývať vlastnou 4G sieťou polovicu populácie Slovenska. “Našou ambíciou O2 je pokryť 70 percent populácie výrazne rýchlejšie, ešte pred povinným termínom, ktorý je pre pridelené frekvencie určený na koniec roka 2018,” uviedla spoločnosť.

Keďže najmladší operátor viackrát čelil kritiky kvôli nedostatočnému pokrytiu vlastnými BTS stanicami, či nedostupnosti 3G, ktoré v mnohých lokalitách suplovalo zastaralé 2G, na rad prichádza aj rozšírenie 3G a modernizácia 2G siete. V súčasnosti 3G sieťou pokrýva 61,1 percent populácie, pričom počas tohto roka operátor rozšíril pokrytie v 180 lokalitách a pridal ďalších 20 nových lokalít. Do apríla ich má pribudnúť ďalších 90, čím by sa malo pokrytie 3G sieťou rozšíriť na 65 percent populácie Slovenska. V pláne je takisto rozšírenie kapacity 2G siete, ktorá je primárne určená pre hlasové služby.

Postačí kompatibilná SIM karta, zariadenie a ľubovolný dátový balík
Zákazníci, ktorí sa rozhodnú 4G sieť od O2 využívať, budú potrebovať kompatibilnú SIM kartu a zariadenie schopné pracovať v 4G sieti. Tých, ktorí už dnes majú kompatibilnú SIM kartu je približne polovica, ostatní si budú musieť u operátora novú SIM kartu vyžiadať. Očakávané prenosové rýchlosti sa budú aj napriek teoretickému maximu 73 Mbps pohybovať medzi 20 a 25 Mbps pri sťahovaní a 10 a 15 Mbps pri odosielaní dát. Sťahovať a odosielať dáta bude možné v 4G sieti bez potreby aktivácie doplnkového balíka. Podľa O2 by mal mať k 4G sieti prístup každý zákazník s aktivovaným dátovým balíkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná sieť #LTE #O2 #4G