Zásielky v Nemecku už budú doručovať aj bezpilotné lietadlá

Bezpilotné lietadlá budú po prvýkrát doručovať balíky aj v Európe. Do služby ich povolá logistická spoločnosť DHL. Balíky doručia na malý ostrov na severe Nemecka.

27.09.2014 08:00
DHL, bezpilotné lietadlá, dron Foto:
Drony spoločnosti DHL unesú zásielky s hmotnosťou do 1,2 kilogramu.
debata (1)

Bezpilotné lietadlá a helikoptéry, ktoré budú doručovať balíky namiesto poštových kuriérov nemusia byť len sci-fi. Amazon medzi prvými ukázal, že to je možné, no jediné čo mu bráni v nasadení helikoptér do testovacej prevádzky je legislatíva, ktorá zatiaľ neexistuje. Kým zákonodarcovia pripravia živnú pôdu pre nový segment rozhodol sa vyskúšať doručovanie balíkov aj Google a najnovšie aj nemecká logistická spoločnosť DHL.

Drony s balíkmi majú namierené na ostrov na severe Nemecka
DHL oznámilo, že v najbližších dňoch plánuje vyskúšať doručovanie balíkov na malý ostrov Juist na severe Nemecka s rozlohou 16 kilometrov štvorcových a 1500 obyvateľmi. Spoločnosť bude v rámci testovacej prevádzky pomocou žltých bezpilotných lietadiel doručovať na ostrov vzdialený 12 kilometrov od pevniny balíky s maximálnou hmotnosťou 1,2 kilogramu.

Testovacia prevádzka dronov spoločnosti DHL.

Drony by mali obyvateľom expresne dopraviť najmä lieky, listy a iné dôležité zásielky. Z pevniny na ostrov sa dokážu prepraviť rýchlejšie než trajekt a sú preto najrýchlejším doručovacím prostriedkom s možnosťou doručenia zásielky do 15 až 30 minút pri letovej rýchlosti 65 kilometrov za hodinu.

Spojené štáty už zaostávajú nie len za Áziou ale aj Európou
Zatiaľ čo v Spojených štátoch je legislatíva voči podobným pokusom nemilosrdná, v Nemecku sa podarilo spoločnosti DHL získať povolenie najmä vďaka vhodne vybranej lokalite. Medzi ostrovom Juist a pevninou sa nenachádzajú žiadne iné obývané územia, ktorých obyvateľov by mohol dron v prípade poruchy a následného pádu ohroziť.

V auguste Google priniesol správu o svojej dva roky trvajúcej testovacej prevádzke projektu Wing, ktorý môže konkurovať službe Amazon Prime. Google počas testu doručoval austrálskym farmárom drobné zásielky s potravinami. Využíval pri tom malé bezpilotné lietadlá, ktoré na rozdiel od vzášajúcich sa helikoptér zásielky na zem bezpečne zhadzujú. Tak ako Amazon aj Google sa chváli expresným doručením zásielok, ktoré by nemalo trvať dlhšie ako 90 minút v závislosti od vzdialenosti od distribučného centra. Amazon, ktorému sa nepodarilo presvedčiť americký Federálny úrad pre letectvo, bude svoje helikoptéry testovať v indickom Bombaji a Bengalúre.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #DHL #bezpilotné lietadlá #poštový kuriér