Ak túžite po súkromí, vyhnite sa Googlu a Facebooku, vyzýva Snowden

Edward Snowden vyzval užívateľov, ktorí sa dožadujú súkromia na internete, aby prestali používať službu Dropbox, sieť Facebook a produkty Google. Tí, ktorým na súkromí záleží by mali tiež zvážiť použitie šifrovania.

15.10.2014 10:30
Edward Snowden, Big Brother, Veľký brat, NSA,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Užívatelia na sociálnych sieťach prezradia mnoho detailov zo svojho súkromia. Sú omnoho otvorenejší než v reálnom svete a nemajú problém zdieľať prakticky ľubovolné informácie. Sociálna sieť vie pritom človeka odhadnúť aj prostredníctvom stránok ktoré navštevuje, osôb ktoré vyhľadáva a príspevkov ktoré sa mu páčia a ktoré komentuje. „Je poctivé priznať, že zdieľanie informácií sa stalo každodenným zvykom a že cestu k tomu vydláždili sociálne siete. Jednotlivci sa stávajú stále otvorenejšími a pozývajú iných ľudí na akcie, kam by ich pred érou sociálnych sietí nepozvali,” tvrdí Ericsson, ktorý sa problematikou sociálnych sietí viackrát zaoberal.

Údaje zo súkromia užívateľov a ich chovaní na internete majú veľkú cenu
Informácie, ktoré sociálne siete o ľudoch pozbierajú sú dlhodobo uchovávané a používané ako hlavný predajný artikel u cielenej reklamy. Inzerenti sú totiž ochotní priplatiť si, ak sa ich reklama zobrazí čo najužšej cieľovej skupine používateľov. Na podobnom princípe fungujú aj vyhľadávače, ktoré takisto vedia človeku ponúknuť sponzorované odkazy na stránky, ktoré by ho mohli zaujímať. Problém nie je v tom, že užívatelia sociálne siete a vyhľadávače používajú, ale najmä fakt, že sú oveľa úprimnejší. Nie nadarmo sa hovorí, že vyhľadávač pozná užívateľov viac a dôvernejšie než oni sami.

Právo na súkromie nezaručí, že doň nebude nikto zasahovať
Edward Snowden sa už viackrát vyslovil, že sociálnym sieťam a najpopulárnejším internetovým službám nedôveruje. Svoje stanovisko potvrdil aj v moderovanom rozhovore v rámci festivalu New Yorker Festival. Snowden v rozhovore vyzval ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje súkromie na internete, aby sa vyhli viacerým službám, vrátane cloudového úložiska Dropbox, sociálnej siete Facebook a služieb internetového molocha Google. Tí, ktorí vehementne obhajujú názor, že nemajú čo skrývať, podľa Snowdena svojimi tvrdeniami podkopávajú celý systém. “Ak tvrdíte, že nemáte čo skrývať, v podstate len hovoríte, že vás nezaujímajú práva, ktoré máte.”

Ani právo na súkromie však nezaručí, že im doň nebude nikto zasahovať. Najznámejší bývalý zamestnanec americkej spravodajskej agentúry NSA preto tvrdí, že užívatelia by sa mali začať zaujímať o nástroje na šifrovanie obsahu a prestať používať služby, pre ktoré je súkromie cudzím pojmom. Šifrovanie komunikácie medzi serverom a počítačom a rovnako tak aj zašifrovanie dát verejným kľúčom na serveroch prevádzkovateľa nezaručí, že k dátam nezíska prístup iná autorita.

Snowden nemá v pláne návrat do USA, pokiaľ jeho proces nebude verejný
Edward Snowden, ktorý našiel útočisko v Rusku v rozhovore uviedol, že nemá v pláne návrat do Spojených štátov pokiaľ mu americká strane nezaručí férový a verejný súdny proces. Spojené štáty v rámci rokovaní údajne odmietli takúto formu súdneho procesu. Je zároveň iróniou, že medzi krajiny, ktoré Snowdenovi poskytli dočasné zázemie figuruje Rusko a Čína, keďže ani jedna z týchto krajín nemá pri zachádzaní s ľudskými právami čistý štít.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #facebook #edward snowden #Ericsson #sociálne siete #Dropbox