Samsung ukázal ako má vyzerať prenos dát cez Wi-Fi v budúcnosti

Samsung oznámil, že pracuje na vývoji Wi-Fi s až päťnásobne vyššou prenosovou rýchlosťou než ponúkajú súčasné štandardy. Využívať by mal 60 GHz frekvenciu. Spoločnosť dosiahla aj nového maxima pri prenosovej rýchlosti v mobilnej sieti piatej generácie.

19.10.2014 14:00
wifi, wi-fi, hotspot, prenos dát, dáta, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Rýchlosť prenosnú dát cez Wi-Fi je značne obmedzená, čo je dôvodom prečo sa viaceré spoločnosti usilujú o vývoj technológií, ktoré rýchlosť dátového prenosu výrazne navýšia. Na rozdiel od v súčasnosti najpoužívanejších pásiem 2,4 GHz a 5 GHz Samsung operuje v pásme 60 GHz, pri ktorom deklaruje prenosové rýchlosti na úrovni 4,6 Gbit/s, respektíve 575 MB za sekundu.

Samsung sľubuje päťnásobne vyššie rýchlosti u Wi-Fi
V rámci spomenutej technológie bude teda možné dosiahnuť teoreticky až päťnásobne vyššie rýchlosti než je tomu dnes. “Napríklad prenos filmu s veľkosťou 1 GB medzi dvoma zariadeniami bude trvať menej ako tri sekundy a nekomprimované video s vysokým rozlíšením bude možné jednoducho streamovať z mobilných zariadení do televízora v reálnom čase,” uvádza Samsung. Spoločnosť svoju novinku postavila na existujúcej technológii 802.11ad, ktorá má teoretický potenciál prenosu dát až na úrovni 7 Gbit/s.

Problémom prenosu dát v pásme 60 GHz je veľká náchylnosť na rušenie, akýmkoľvek objektom. Milimetrové vlny, ktoré sa šíria v priamom smere majú slabú schopnosť prieniku cez objekty a sú náchylné k vybočeniu, čo má za následok zlý signál a obmedzenia dátového prenosu. Samsung mal preto použiť špeciálne antény so širokým pokrytím a vlastnú mikrotechnológiu, ktorá umožňuje ovládať vysielajúci lúč a v prípade zmien v prostredí optimalizovať komunikačný modul. V rámci nadstavby kórejského výrobcu je tiež možné k takejto sieti pripojiť viac zariadení súčasne a v budúcnosti preto plánuje technológiu v komerčnej fáze použiť v širokej škále produktov v rámci takzvaného internetu vecí.

Prenos dát v mobilnej sieti dosiahol nového maxima
Spoločnosť sa takisto pochválila vlastným rýchlostným rekordom, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť v mobilnej sieti piatej generácie. Pri stacionárnom teste namerala prenos dát s rýchlosťou 7,5 Gbit/s, respektíve 940 MB za sekundu. Pri mobilnom teste, v rámci ktorého skúšala stabilitu a prenos dát pri objekte pohybujúcom sa rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu dosiahla stabilné pripojenie s rýchlosťou 1,2 Gbit/s (150 MB za sekundu). Testy prebehli v pásme 28 GHz, ktoré má relatívne krátky dosah. Samsung využil vlastnú technológiu zvanú Hybrid Adaptive Array, ktorá využíva frekvenčné pásma milimetrových vĺn a bol preto schopný pracovať na vyššej frekvencii aj vo väčších vzdialenostiach, ktoré však nekonkretizoval. Štandard pre siete piatej generácie zatiaľ nebol určený a podlieha neustálej diskusii. Nemožno preto očakávať, že technológia, ktorú Samsung demonštroval bude v najbližšej dobe reálne použiteľná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Wi-Fi #4G #5G #prenosová rýchlosť