Test: Sieťové úložisko Synology DS415play - keď sú dva disky málo

Dôležité súbory nemusia byť uložené len v cloude. Bezpečne ich možno uchovávať aj v domácnosti v takzvaných sieťových úložiskách typu NAS. Ak je dát viac než je kapacita jedného či dvoch diskov, je potrebná investícia a zakúpenie úložiska, ktoré umožní zapojiť viac diskov naraz. Prinášame vám krátky test úložiska Synology DS415play.

10.11.2014 20:00
synology, ds415play, nas, dátové centrum,... Foto:
Spoločnosť Synology je známa najmä výrobou vlastných sieťových úložísk NAS (na obrázku testovaný model DS415play)
debata

Bezpečnosť dát uložených v cloude je predmetom rozsiahlych diskusií. Zatiaľ čo jedni uprednostňujú pohodlie, ktoré im táto možnosť prináša, iní argumentujú často laxným prístupom poskytovateľov virtuálnych úložísk, pri ktorých nie je možné vylúčiť zneužitie dát tretími stranami. Škandál spôsobený únikom fotografií zo služby iCloud síce otriasol reputáciou Applu, no nie natoľko, aby ľudia prestali cloudu dôverovať. Práve naopak.

Dôležité a citlivé dáta nemusia prekročiť prah domácnosti
Microsoft a ďalší ponúkajú svojim užívateľom predplatených produktov buď viac úložného miesta alebo ho už neobmedzujú vôbec. Neočakávajú, že užívatelia budú vo veľkom ukladať na vzdialené servery svoju hudobnú a video knižnicu, fotky a dokumenty v objemoch desiatok gigabajtov či dokonca terabajtov dát. Na podobnú archiváciu dát, ak je archivácia zrovna tým správnym slovom, slúžia takzvané Network attached storage – teda akési dátové centrá pre domácnosti. Ide o zariadenie, ktoré sa pomocou sieťového káblu pripája k domácej sieti a obsahuje jeden a viac pevných diskov. Na ne je možné ukladať kvantum dát, ktoré v podstate nemusia opustiť domácu sieť a prístupné sú tak len konkrétnym používateľom. Ak ide o bezpečnosť, riziko straty dát je bremenom majiteľa sieťového úložiska, no možno ho pomerne efektívne minimalizovať použitím viacerých pevných diskov a ich schematického zapojenia pomocou diskových polí, označovaných ako RAID. My sme mali možnosť otestovať sieťové úložisko DS415play od spoločnosti Synology.

Na rozdiel od najlacnejších sieťových dátových centier typu NAS pre použitie domácnostiach je do DS415play možné osadiť až štyri pevné disky. Pre niekoho je to zbytočne veľa, pre niekoho akurát. Ak ale zohľadníme, že dáta by sa v prípade použitia dvoch pevných diskov zrkadlili, a teda by boli kvôli bezpečnosti a možnosti zlyhania jedného disku vytvorené ich dve rovnaké kópie, možnosť zapojiť štyri pevné disky dáva zmysel. Najmä, ak má človek potrebu ukladať a archivovať väčší objem dát než je štandard. Najväčšie dostupné pevné disky s certifikáciu pre NAS majú kapacitu 6 terabajtov, čo je síce veľa, no pri ukladaní surového nekomprimovaného videa či rozsiahlej zbierky filmov ani táto kapacita stačiť nemusí.

Keď štandardná kapacita nestačí, je potrebné si priplatiť
Synology DS415play umožňuje použiť štyri disky s maximálnou kapacitou 24 terabajtov, no pri zapojení do niektorého z režimov RAID s plnou kapacitou nemožno počítať. Na výber je až sedem možných režimov zapojenia, ktoré sa líšia tak prístupovou dobou, možnosťou využitia viacerých diskov rozličnej kapacity ako aj úrovňou zabezpečenia. V ideálnom prípade je vhodné použiť štyri disky rovnakej kapacity a zapojiť ich do režimu RAID 10, pri ktorom je možné dosiahnuť vysokú efektivitu prístupu k dátam ako aj bezpečnosť. Ak sa jeden disk pokazí, stačí ho vymeniť za nový a o svoje dáta neprídete. Nevýhodou je ale polovičná kapacita diskového poľa. V nami testovanej zostave boli použité dva 4TB pevné disky od spoločnosti Western Digital určené špeciálne pre zariadenia typu NAS. Použiť je samozrejme možné aj klasické pevné disky, no na rozdiel od diskov pre sieťové úložiská nie sú prispôsobené na nonstop prevádzku.

Na zadnej strane sa okrem USB portov (s... Foto: Synology
synology, ds415play, nas, dátové centrum, sieťový disk, sieťové úložisko Na zadnej strane sa okrem USB portov (s podporou USB 3.0) nachádza aj dvojica tichých ventilátorov.

Zariadenie je spracované podľa požiadaviek náročnejších zákazníkov. Disky, ktoré sú ukryté za predným plastovým krytom, je možné jednoducho vyberať a vkladať bez potreby použitia skrutiek. Na prednej strane sa nachádzajú aj indikačné LED diódy rozdelené pre každý disk zvlášť a USB port. Na zadnej strane sa okrem dvoch USB portov staršieho typu 2.0 nachádza aj dvojica USB 3.0. Dátové centrum poháňa dvojjadrový Intel Atom procesor s taktom 1,6 GHz a jeden gigabajt operačnej pamäte. Napriek dvom ventilátorom, ktoré odvádzajú teplo z hardvéru a diskov je prevádzka mimoriadne tichá. DS415play dokáže dáta po sieti prenášať rýchlosťou 1 Gbps. Tí ktorí sa rozhodnú pre jeho kúpu by si preto mali overiť, že všetky sieťové komponenty, s ktorými NAS príde do kontaktu podporujú túto rýchlosť. Kritické môžu by najmä prepínače.

Menej náročných bude zaujímať cena, náročnejších najmä výbava. Hardvérová aj softvérová
Podobné dátové centrum s podporou štyroch diskov zrejme nebudú vyhľadávať menej nároční užívatelia, čo ale neznamená že obsluha softvéru musí byť nutne komplikovaná. Operačný systém je postavený na linuxovom základe a aj keď sa výrobca snažil čo najviac zjednodušiť a sprehľadniť jeho obsluhu, užívateľ sa môže spočiatku cítiť dezorientovaný množstvom dostupných nastavení. Okrem základného obslužného softvéru je možné v rámci prostredia systému DSM inštalovať aj rôznorodé doplnkové aplikácie od správy fotografií, hudby a videí až po monitorovací softvér pre kamery. V rámci týchto doplnkov sú následne multimediálne súbory prekonvertované do jednotného formátu, v prípade fotiek je vytvorený náhľad pre ich jednoduchú správu. Toto riešenie je síce pohodlné a poslúži aj ako akési multimediálne a multiplatformové centrum, no v prípade kvantu dát je potrebné počítať s desiatkami hodín, ktoré zariadenie venuje zmene formátu multimédií. Nami testované dátové centrum umožňuje takisto konverziu v reálnom čase, čo ocenia práve tí, ktorí pristupujú k videám z viacerých zariadení s rôznou platformou. Nová aktualizácia operačného systému DSM (verzia 5.1) sprístupnila aj aplikácie pre lepšie zabezpečenie systému, od analýzy systémových a sieťových nastavení až po odstraňovanie malvéru a blokovanie neautorizovaného prístupu zo strany užívateľov alebo potenciálne nebezpečných aplikácií.

Spoločnosť Synology v novembri 2014 predstavila... Foto: Synology
synology, nas, dsm Spoločnosť Synology v novembri 2014 predstavila novú verziu operačného systému DSM pre sieťové úložiská typu NAS.

Tí, ktorí nedisponujú statickou IP adresou môžu využiť ďalšiu zaujímavú funkciu s názvom QuickConnect, ktorá spočíva vo vytvorení online účtu, s ktorým je spojené konkrétne zariadenie pre potreby vzdialeného prístupu. Namiesto IP adresy je ako identifikátor použitý zaregistrovaný názov a k zdieľaným dátam tak možno pristupovať prakticky odkiaľkoľvek vrátane mobilných zariadení (systémy iOS, Android, Windows Phone), pre ktoré poskytuje Synology vlastnú aplikáciu. V nastaveniach je samozrejme možné zvoliť, ktoré priečinky budú pre potreby vzdialeného prístupu dostupné a ktoré zostanú prístupné len v rámci domácej siete. V prípade prístupu z mobilných zariadení výrobca ponúka niekoľko samostatných aplikácií, ktoré sa líšia najmä prístupom k určitému typu súborov.

Možnosťami vyhovie náročným, prehľadnosťou aj menej zdatným používateľom
Po sieťových úložiskách väčšinou siahnu tí, ktorí preferujú bezpečnú archiváciu viac či menej dôležitých údajov, a zároveň je pre nich dôležitá aj prístupnosť. Diametrálne rozdiely možno pozorovať medzi najlacnejšími úložiskami, ktoré majú zväčša len obmedzené možnosti správy dát, a drahšími variantami, ktoré okrem vlastného prepracovaného operačného systému ponúkajú aj čosi navyše. V prípade testovaného úložiska Synology DS415play je to najmä softvér, na ktorom si nechal výrobca záležať. Upravená linuxová verzia operačného systému ponúka nepreberné množstvo nastavení vrátane možnosti inštalovať doplnky, ktoré zariadeniu pridajú na funkčnosti a využiteľnosti. Aj keď cena za zariadenie je vysoká, Synology môže argumentovať najmä tým, že v porovnaní s hodnotou dát, ktoré sieťovému úložisku užívatelia zveria do opatery, je zanedbateľná. Podstatné preto je, ako sa dokáže úložisko o dáta postať a akým spôsobom ich dokáže ochrániť, či už zabezpečením vybraných priečinkov alebo cieleným obmedzením prístupu.

Produkty na test poskytli spoločnosti Synology a Western Digital.

Sieťové úložisko typu NAS od spoločnosti...
Inštalácia domáceho dátového centra NAS (na...
+5Sieťové úložisko typu NAS od spoločnosti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nas #dátové centrum #Synology #sieťové úložisko #DS415play