Až 700 satelitov môže sprístupniť internet všetkým obyvateľom planéty

Zakladateľ spoločností Tesla a SpaceX, Elon Musk, plánuje vyslať do vesmíru stovky malých satelitov s cieľom poskytovať internet všetkým obyvateľom planéty. Svoje sily spojí so zakladateľom spoločnosti, ktorá má so satelitným internetom dlhoročné skúsenosti.

11.11.2014 19:13
satelity, vesmír, telekomunikácie, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vizionár Elon Musk plánuje opäť rozšíriť svoje podnikateľské aktivity. V blízkej budúcnosti by mohol pomocou rozsiahlej siete satelitov poskytovať internetové pripojenie všetkým obyvateľom planéty. Musk vo svojej krátkej správe na sociálnej sieti Twitter uviedol, že jeho spoločnosť SpaceX okrem iného vyvíja aj pokročilú technológiu mikrosatelitov so širokým pokrytím. Podrobnosti chce oznámiť v najbližších dvoch až troch mesiacoch.

Stovky satelitov majú priniesť internet do každého kúta planéty
Pôvodnú správu o projekte, ktorého cieľom je vyslať na orbitu Zeme niekoľko stoviek malých satelitov zabezpečujúcich internetovú konektivitu, publikoval denník The Wall Street Journal. Uvádza v nej, že Elon Musk sa okrem rozvoja elektromobility a vesmírnej turistiky zaujíma aj o vývoj malých a lacných satelitov, ktoré budú prostriedkom pre poskytovanie internetu po celom svete. Musk na vývoji satelitov spolupracuje s Gregom Wylerom, zakladateľom spoločnosti WorldVu Satellites a bývalým zamestnancom Googlu.

Podľa aktuálnych plánov by mohol byť projekt zavŕšený vypustením až siedmich stoviek satelitov na orbitu Zeme. Satelity by mali byť nie len lacné na výrobu ale aj veľmi kompaktné, keď ich veľkosť má byť v porovnaní s najmenšími komerčnými komunikačnými satelitmi súčasnosti len polovičná a hmotnosť by sa mala približovať k 114 kilogramom. Vývoj a výroba satelitov by mohla byť sústredená v novej fabrike, o ktorej vybudovaní momentálne Musk s Wylerom údajne rokujú. Satelity by na obežnú dráhu Zeme následne mohli dopraviť rakety, ktoré vyvíja Muskova spoločnosť SpaceX.

Vývoj projektu môže zabrzdiť legislatíva aj technické problémy
Denník Wall Street Journal tiež dodáva, že je potrebné očakávať, že vývoj projektu s rozpočtom viac ako jedna miliarda dolárov zabrzdí najmä legislatíva a technické problémy, keďže má ísť o prvý projekt satelitného internetu v takomto rozsahu. Do vývoja by sa mohla zapojiť aj spoločnosť O3b Networks, ktorej zakladateľom bol takisto Greg Wyler, a ktorá má skúsenosti z oblasti poskytovania internetu pomocou satelitov. Spoločnosť v súčasnosti poskytuje internet pomocou ôsmich satelitov na obežnej dráhe, z ktorých prvé štyri majú kvôli technickým problémom skrátenú životnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #satelitný internet #Greg Wyler #O3b #SpaceX