Satelitný internet môže byť alternatívou v miestach so zlým pokrytím

Zákazníkov satelitného internetu možno rátať na stovky. Stále je však alternatívou pre tých, ktorí nemajú prístup k DSL a optickému pripojeniu. Výhodou je najmä stopercenté pokrytie a stabilita pripojenia aj keď za cenu niekoľkonásobne vyššej ceny a vyšších nákladov na nákup zariadenia a jeho montáž.

15.11.2014 09:00
internet, satelit, počítač, pc, satelitný... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Satelitný širokopásmový internet na Slovensku zatiaľ nie je príliš rozšírený. Zákazníkov, ktorí takúto formu pripojenia na Slovensku využívajú je možné rátať na stovky. Dôvodom je nie len relatívne vysoká cena ale aj dátové obmedzenie, hoci prenosové rýchlosti možno stále považovať za nadpriemerné. Satelitné pripojenie navyše nie je možné priamo porovnávať s klasickým metalickým a optickým pripojením, nakoľko jeho cieľová skupina zákazníkov je diametrálne odlišná. Túto formu pripojenia si vyberajú zvyčajne tí, ktorí sa nachádzajú v oblastiach so zlým pokrytím mobilnými sieťami a nedostupnosťou iných alternatív. Na túto skupinu zákazníkov má zacielené aj spoločnosť Eutelsat Broadband, ktorá v rámci regiónu Európy poskytuje svoje satelitné pripojenie skrývajúce sa pod označením Tooway.

Satelitné pripojenie nemá konkurovať DSL a optike
Ako upozornil zástupca spoločnosti, Sándor Jurásek, výhodou satelitného pripojenia vo všeobecnosti je stopercentné pokrytie. Pre zákazníka je podstatné mať len správne nainštalovanú parabolickú anténu s konvertorom, podobne ako v prípade príjmu televízneho vysielania cez satelit a satelitný modem pripojený k počítaču. Napriek tomu, že pripojenie nie je vedené po metalickej alebo optickej sieti, malo by byť stabilné aj pri zhoršených poveternostných podmienkach. V prípade hustého dažďa či sneženia sa môže znížiť prenosová rýchlosť, dostupnosť by ale mala zostať zachovaná.

Po prečerpaní predplatených dát sa rýchlosť výraznejšie spomalí Pri satelitnom pripojení Tooway je od roku 2011 využívaná technológia KA-SAT a 82 uzlov, ktoré poskytujú celkovú kapacitu siete na úrovni 90 Gbit/s. V súčasnosti spoločnosť ponúka niekoľko dátových balíkov, ktoré sa líšia objemom predplatených dát a rýchlosťami. Najnižší balík ponúka napríklad pripojenie s rýchlosťou 10 Mbit/s pri sťahovaní a 2 Mbit/s pri odosielaní dát s 8 GB predplatených dát za cenu 22,90 eur mesačne. Pre príjem je potrebný satelitný komplet, ktorý spoločnosť ponúka za cenu 380 eur s DPH. Zákazníci budú mať takisto možnosť využiť prenájom zariadenia za 5 eur mesačne. Medzi doplnkové spoplatnené služby, ktoré ale spoločnosť zákazníkom neposkytuje priamo ale prostredníctvom autorizovaných predajcov, patrí verejná alebo statická IP adresa, multikanálová televízia alebo samostatné zariadenie pre telefonovanie cez internet.

Tooway už ponúka aj alternatívu pre náročnejších klientov
Pri vyšších balíkoch je vyššia aj prenosová rýchlosť. Horným teoretickým limitom pre jednu linku je ale 22 Mbit/s pri sťahovaní a 6 Mbit/s pri odosielaní dát. Pri dvoch najvyšších programoch (Tooway 25 a Infinite) spoločnosť ponúka aj neobmedzené nočné sťahovanie, ktoré sa vzťahuje len na dáta prenášané medzi polnocou a šiestou hodinou ráno. Pri všetkých balíkoch sú zároveň uplatňované princípy férového používania služby (Fair Use Policy – FUP), ktoré je v prenesenom význame možné označiť za dátové obmedzenie, no po prekročení limitu spoločnosť penalizuje zákazníka znížením rýchlosti do konca zúčtovacieho obdobia. Rýchlosť by mala byť znížená na úroveň 3 Mbit/s (sťahovanie) a 1 Mbit/s (odosielanie) len pri preťažení sieti. Znamená to, že aj po prečerpaní predplatených dát bude teoreticky možné využívať vyššiu prenosovú rýchlosť, než akú stanovujú pravidlá férového používania, no za predpokladu, že sieť nebude preťažená.

Okrem štyroch základných balíkov s 8, 10, 16, 25 v ponuke pribudol aj balík Tooway Infinite s objemom 100 GB predplatených dát, možnosťou nočného sťahovania a rýchlosťami 22 Mbit/s (sťahovanie) a 6 Mbit/s (odosielanie). Balík je ale dostupný len pre prvých tisíc zákazníkov. Jeho cena je 99 eur mesačne.

Program Tooway Lite 8 Tooway 10 Tooway Lite 16 Tooway 25 Tooway Infinite
Rýchlosť (sťahovanie/o­dosielanie) 10/2 Mbit/s 22/2 Mbit/s 10/2 Mbit/s 22/6 Mbit/s 22/6 Mbit/s
Predplatené dáta 8 GB 10 GB 16 GB 25 GB 100 GB
Štandardná cena (mesačne) 22,90 eur 29,90 eur 34,90 eur 44,90 eur 99 eur
Zvýhodnená cena 19,90 eur (prvých 6 mesiacov) 19,90 eur (prvé 3 mesiace) 29,90 eur (prvé 3 mesiace)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tooway #satelitné pripojenie #Eutelsat Broadband #broadband #internetové pripojenie