Mesto New York sa premení na jednu veľkú bezplatnú Wi-Fi zónu

V meste New York má v najbližších rokoch vzniknúť bezplatná Wi-Fi zóna s najväčším pokrytím. Signál sa bude šíriť pomocou informačných stojanov zobrazujúcich reklamu. Výstavbu a prevádzku siete by mali zaplatiť inzerenti.

19.11.2014 11:20
Wi-Fi, New York, LynkNYC, bezplatná Wi-Fi sieť Foto:
Bezplatné Wi-Fi bude v New Yorku dostupné vďaka špeciálnym terminálom, ktoré vzniknú na mieste telefónych búdok.
debata (4)

Zatiaľ čo niektoré mestá o bezplatnom Wi-Fi v centre mesta len snívajú, iné ich nie len niekoľko rokov prevádzkujú ale aj rozširujú pokrytie na ďalšie frekventované miesta. V juhokórejskom meste Soul je možné pripojiť sa k rozsiahlej sieti s viac ako 10-tisíc prípojnými bodmi. V druhom najväčšom izraelskom meste Tel Aviv je zas možné pripojiť sa k sieti “free_tlv” prakticky z ktoréhokoľvek turisticky atraktívneho miesta vrátane niekoľko kilometrov dlhej pláže. Medzi mestá s najlepším pokrytím verejnou Wi-Fi sieťou patria aj Helsinki, Paríž alebo New York.

Namiesto telefónnych búdok až 10-tisíc Wi-Fi hotspotov
Magistrát v najľudnatejšom meste Spojených štátov sa rozhodol rozšíriť pokrytie bezplatnej Wi-Fi siete a stať tak svetovou jednotkou. V rámci projektu LinkNYC má v meste pribudnúť až 10-tisíc moderných prípojných bodov. Nové hotspoty navyše nebudú pred zrakmi obyvateľov a turistov nijak ukryté. Práve naopak. Nahradiť by mali zastaralé telefónne búdky, ktorých využitie medziročne klesá a náklady na ich prevádzku je možné rátať v miliónoch dolárov ročne.

Telefónne búdky by mali postupne vytlačiť nové terminály, ktoré budú obsahovať nie len automat s dotykovým displejom na uskutočňovanie hovorov a rýchly prístup k užitočným informáciám, ale poslúžia aj ako Wi-Fi hotspot a informačný a reklamný pútač. Reklama sa bude zobrazovať na veľkom LCD displeji a informácie bude možné vyhľadávať na malom tablete s Androidom. Terminál umožní aj nabíjať mobilné zariadení a uskutočňovať bezplatné telefonické hovory v rámci územia Spojených štátov. Vďaka hustej sieti prípojných bodov bude možné surfovať na internete s rýchlosťou maximálne 1 gigabit za sekundu.

Výstavbu aj prevádzku Wi-Fi siete zaplatia inzerenti
Mesto, ktoré by malo výstavbu infraštruktúry v plnej miere financovať, očakáva, že o návratnosť investície sa postarajú inzerenti. Reklamy zobrazované na LCD displejoch by mohli mestu priniesť údajne až 500 miliónov dolárov ročne, čo je suma, ktorá v plnej miere postačí na pokrytie všetkých nákladov spojených s prevádzkou terminálov. Prvé terminály by sa mohli v New Yorku objaviť do konca budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #New York #Wi-Fi sieť #LinkNYC #hotspot #verejný internet