Mozilla obrátila kartu. Po rokoch presedlá na vyhľadávač Yahoo

Firefox po rokoch opustí vyhľadávač Google. Mozilla uzatvorila exkluzívne partnerstvo s vyhľadávačom Yahoo. Cez Yahoo budú po novom vyhľadávať len užívatelia v Spojených štátoch, zmeny vo vyhľadávaní v Európe Mozilla neoznámila.

20.11.2014 15:30
Yahoo, vyhľadávač Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Google a Mozilla boli už dlhé roky nerozlučnou dvojkou. Spolupráca medzi oboma spoločnosťami na poli vyhľadávania bola natoľko samozrejmá, že výmena partnera vo vyhľadávaní bola silne nepravdepodobná. Pred tromi rokmi však došlo k zlomu. Na internete sa začali objavovať informácie o tom, že Google už ďalej nemá v pláne dotovať prepadávajúci sa Firefox a svoju štedrú ponuku z minulosti nezopakuje. Nestalo sa tak a Google pod vplyvom okolností v roku 2011 uzatvoril s Mozillou trojročnú zmluvu o spolupráci, ktorá mu garantovala exkluzivitu vo vyhľadávaní.

Po troch rokoch došlo k ďalšiemu obratu
Zatiaľ čo v roku 2011 sa ako o potenciálnom nástupcovi Googlu hovorilo o Microsofte, v týchto dňoch Mozilla presedlala na spoluprácu s Yahoo, ktorý vo vyhľadávaní ťahá za kratší koniec. Spoluprácu medzi Mozillou a Yahoo postrehnú používatelia prehliadača v Spojených štátoch, kde má Yahoo 10-percentný podiel na trhu s vyhľadávaním a patrí mu tak tretie miesto. Firefox už takisto dávno nie je najpoužívanejším vyhľadávačom, predbehol ho Google Chrome, ktorý v októbri používala až tretina užívateľov počítačov, tabletov a smartfónov. Firefox v tom čase používal každý desiaty používateľ.

Google má v Spojených štátoch najväčší podiel vo vyhľadávaní, keď svoju požiadavku do jeho vyhľadávača zadáva až 67-percent všetkých používateľov. Spolupráca Mozilly a Yahoo jeho dominantnú pozíciu ani zďaleka neohrozí, no počas najbližších piatich rokov môže mu ubrať zopár percent z trhového podielu. Samozrejme za predpokladu, že sa firme Mozilel podarí zvrátiť každoročný prepad v počte používateľov. Celosvetovo Google spracováva až 90 percent všetkých vyhľadávaní.

Podľa oficiálnych informácií Mozilla vymenila Google za Yahoo len v Spojených štátoch. V Číne bude spolupracovať s vyhľadávačom Baidu, v Rusku s populárnym Yandexom. Či sa zmeny automaticky premietnu aj vo vyhľadávaní v Európe zatiaľ nevedno.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Yahoo #vyhľadávač #Firefox #Mozilla