Nová technológia umožní Stephenovi Hawkingovi lepšie komunikovať

Profesor Stephen Hawking dostane po niekoľkých desaťročiach nový komunikačný systém, ktorý dokáže predvídať znaky a slová. Vďaka nemu bude môcť písať dvakrát rýchlejšie a až desaťnásobne rýchlejšie ovládať svoj počítač.

04.12.2014 18:39
Stephen Hawking, Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Stephen Hawking)
debata (1)

Jeden z najznámejších súčasných vedcov, Stephen Hawking, už roky trpí ochorením motorického neurónu, ktoré ho paralyzovala a urobilo nemobilným. Kvôli diagnóze, ktorá je príbuzná ochoreniu ALS (pozn. amyotrofickej laterálnej skleróze) je profesor Hawking takmer úplne ochrnutý a len vďaka prístrojom je schopný komunikovať so svetom. “Medicína ma zatiaľ nebola schopná vyliečiť, preto sa spolieham na technológiu, ktorá mi pomáha komunikovať a žiť,” uviedol Hawking.

Paralyzovanému vedcovi bude asistovať nová technológia
V súčasnosti sa Stephen Hawking spolieha na niekoľko desiatok rokov starú komunikačnú platformu, ktorá síce prešla viacerými vylepšeniami, no má mnohé obmedzenia. Až do roku 2005 ovládal komunikačný systém pomocou špeciálneho dotykového zariadenia, no kvôli postupujúcej paralýze museli výskumníci nájsť iný spôsob ako interpretovať jeho myšlienky. Dotykové zariadenie, ktoré Hawking ovládal prstom jednej ruky, nahradil citlivý infračervený senzor umiestnený v ráme okuliarov, ktorý sledoval pohyby pravého líca na tvári vedca.

Systém s označením ACAT (Nástroj pre asistované rozpoznávanie kontextu) má údajne lepšie chápať súvislosti a urýchliť a spresniť tak interpretáciu Hawkingových myšlienok. “Vývoj tohto systému má potenciál skvalitniť životy hendikepovaných ľudí po celom svete a je vôbec prvý svojho druhu, ktorému sa podarilo prekonať komunikačné hranice, ktoré mi kedysi stáli v ceste,” dodal 72-ročný Hawking.

Systém dokáže predvídať znaky a slová. Vedcovi tak uľahčí ovládanie
Nová komunikačná platforma od Intelu, na ktorej vývoji sa počas troch rokov podieľal aj sám Hawking, má starý systém nahradiť a podľa vyhlásení Intelu zlepšiť schopnosti komunikácie s okolitým svetom. Pracovať bude na podobnom princípe, no vďaka novému algoritmu bude môcť Hawking až dvakrát rýchlejšie písať a údajne až desaťnásobne rýchlejšie ovládať špeciálne rozhranie určené na prehľadávanie webových stránok, ovládanie a surfovanie na webe a písanie e-mailov a dokumentov. Softvér od spoločnosti SwiftKey má zas vylepšiť schopnosť systému naučiť sa predvídať ďalšie znaky a slová, vďaka čomu vraj postačí, ak Hawking napíše menej než pätinu všetkých znakov. Informácie sú následne zasielané do rečového syntetizátora, ktorý mu umožňuje priamo komunikovať s ostatnými.

Donedávna musel Hawking pri bežnom vyhľadávaní na webe absolvovať namáhavé kroky, ako vystúpenie z komunikačného okna, otvorenie internetového prehľadávala pomocou myši, nájdenie okna na vyhľadávanie opäť pomocou myši a nakoniec zadanie požadovaného textu. Nový systém automatizuje všetky tieto kroky do neprerušovaného a rýchleho procesu. Okrem toho, že bude platforma otvorená pre vývojárov, budú ju tiež môcť použiť komunity výskumníkov a technológov s cieľom priniesť na trh obdobné zariadenie pre ľudí s rovnakým alebo podobným postihnutím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #Stephen Hawking #ALS #ACAT #komunikačná platforma