Útočníci menia taktiku. Kybernetických útokov pribudlo

V roku 2014 vzrástol počet internetových útokov až o jednu miliardu. Každý tretí počítač bol cieľom kybernetického útoku aspoň jedenkrát. Útočníci takisto zmenili taktiku a svoje ciele si už vyberajú.

13.12.2014 12:30
malvér, vírus, malware, malver, antivirus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa výročných štatistík spoločnosti Kaspersky Lab bol rok 2014 mimoriadne bohatý na kybernetické útoky. Útočilo sa nie len na servery veľkých firiem ale krušné časy zažívali aj samotní užívatelia. V priebehu roka spoločnosť zablokovala údajne 6,2 miliardy internetových útokov na počítače a mobilné zariadenia, čo je presne o jednu miliardu viac, než pred rokom. Znepokojujúco vyznela aj skutočnosť, že 38 percent všetkých počítačov čelilo v priebehu roka internetovému útoku minimálne jedenkrát. Kaspersky Lab však neuviedlo o aký typ útokov v prevažnej miere išlo a čo bolo ich cieľom. Medzi malvér patria nie len trójske kone a červy, ktoré šifrujú dáta a žiadajú výkupné, ale aj takzvaný spajvér, advér a ďalšie rôznorodé typy škodlivého kódu.

Internetoví zločinci menia taktiku
Viacero bezpečnostných spoločností sa zhoduje na tom, že počet odhalených škodlivých súborov rástol len pomaly. “Oproti minulému roku ich počet vzrástol o 3,17 percenta, pričom v predchádzajúcom období bol nárast až 50-percentný,” uvádza ako príklad Kaspersky Lab. Jedným z dôvodom je najmä fakt, že útočníci sú oveľa náročnejší. Aj naďalej útočia celoplošne, no vo veľkom množstve prípadov si svoje ciele sami vyberajú. Podľa analytikov využívaj takzvané spear-phishing útoky, ktoré sú zamerané na konkrétnu skupinu používateľov, napríklad hráčov alebo užívateľov internetového bankovníctva.

Malvér sa dokáže infiltrovať najmä cez prehliadače
Najjednoduchšou cestou k užívateľským dátam alebo peniazom na internetových účtoch je zraniteľnosť nainštalovaného softvéru. Využívanie chýb v operačných systémoch je síce takisto obľúbené, no pre útočníkov náročnejšie, než využitie zraniteľnosti internetových prehliadačov a ďalších aplikácií, ktoré pristupujú na internet. Údajne najefektívnejšou metódou, ako dostať malvér do počítača obeti, je zneužitie zraniteľnosti v doplnku Java alebo v internetových prehliadačoch Internet Explorer a Mozilla Firefox. Veľmi obľúbeným je aj Adobe Reader. Zdroje útokov v roku 2014 pochádzali najmä zo Spojených štátov (27,5 percenta prípadov), Nemecka (16,6 percenta prípadov) a Holandska (13,4 percenta prípadov.

Geografické rozmiestnenie útokov na mobilné... Foto: Kaspersky Lab
internetové útoky, kaspersky lab Geografické rozmiestnenie útokov na mobilné zariadenia užívateľov (najmenej oblasti vyznačené zelenou, najviac oblasti vyznačené červenou).

Tak ako boli počítače Mac so systémom OS X na okraji záujmu útočníkov, tak sa popularita útokov na ne medziročne zvyšuje. Kaspersky Lab podľa svojich slov zachytil 3,7 milióna pokusov o infikovanie počítačov Mac. V porovnaní s počítačmi s Windowsom ide ale stále len o zlomok. Z mobilných platforiem najviac útokov smerovalo na Android (1,4 milióna), informácie o ďalších platformách spoločnosť nepublikovala. Zaujímavé je, že do desiatky krajín s najväčším rizikom infikovania mobilných zariadení sa zaradila aj susedná Česká republika, ktorej patrí ôsme miesto, pred Marokom a Malajziou. Útoky na mobilné platformy najviac postihli užívateľov z Ruska (až 45,7 percent), Indie (6,8 percenta), Kazachstanu (4,1 percenta) a Nemecka (4 percentá).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #trójsky kôň #Kaspersky Lab #spyware #internetové útoky #internetové hrozby