Seznam má už aj vlastný prehliadač. Bez doplnkov a množstva nastavení

Hlavnou črtou prehliadača Seznamu má byť jednoduchosť. Užívateľov vraj nebude trápiť zbytočnými nastaveniami, ponúkne len veľmi strohé prostredie. Do prehliadača nebude možné inštalovať ani doplnky, údajne z dôvodu vyššej bezpečnosti.

16.12.2014 12:45
Seznam.cz, prehliadač, Foto:
Po mobilnej verzii prehliadača, predstavil český Seznam.cz aj verziu pre počítače.
debata (1)

Európsky trh s vyhľadávačmi je prakticky jednotný, s výnikou Českej republiky, kde je namiesto Googlu stále dominantnejším hráčom domáci Seznam. Spoločnosť Seznam.cz sa preto rozhodla pristúpiť k ďalšiemu kroku, ktorý má za cieľ ešte viac upevniť pozíciu vyhľadávača medzi používateľmi. V pondelok 15. decembra predstavila vlastný prehliadač pre počítače, ktorého hlavnou črtou je jednoduchosť. Nadväzuje na prehliadač vo forme mobilnej aplikácie pre Android, ktorý spoločnosť predstavila ešte počas minulého roka. Mobilnú aplikáciu si údajne stiahlo 960-tisíc ľudí, z ktorých ju denne používa 165-tisíc.

Seznam zakázal inštalovanie doplnkov. Vraj kvôli bezpečnosti
Strohé užívateľské prostredie si Seznam.cz zvolil zámerne. “V jednoduchosti je sila a v prípade internetových riešení to platí viac než kdekoľvek inde. Celý prehliadač sme chceli urobiť maximálne jednoduchý a efektívny,” tvrdí produktový manažér Seznamu, Lukáš Kováč. Namiesto množstva dostupných nastavení je možné v prehliadači nastaviť len osem základných parametrov, konkrétne predvolený prehliadač, hornú lištu, panel, vypĺňanie hesiel, predvolený vyhľadávač, vyhľadávacie pole, zasielanie anonymných diagnostických údajov a importovanie záložiek a hesiel z iných prehliadačov. “Okrem jednoduchosti pre nás hrá prím aj online bezpečnosť. A pretože vieme, že veľa rizík číha na bežných užívateľov práve v podobe inštalácie doplnkov, úplne sme ich pridávanie odstránili,” vysvetľuje Kováč.

V prehliadači od Seznamu je možné nastaviť len... Foto: Seznam.cz
Seznam.cz, prehliadač, Seznam V prehliadači od Seznamu je možné nastaviť len osem základných parametrov.

Ďalším dôvodom, prečo je prostredie prehliadača priveľmi strohé, je efektivita a rýchlosť. Používatelia sa budú vraj môcť naplno venovať len jednej činnosti, a tou je vyhľadávanie. Seznam dokonca odvážne tvrdí, že jeho prehliadač môže byť aj alternatívou pre majiteľov Internet Exploreru 8, ktorému už skončila oficiálna podpora. “Pre niektorých užívateľov to znamená horšiu dostupnosť niektorých služieb. Pre zaujímavosť z IE8 navštívi Seznam.cz viac ako 660-tisíc užívateľov,” upresňuje Seznam.

V súčasnosti je prehliadač dostupný len pre českých užívateľov na platforme Mac a Windows. Mobilnú verziu prehliadača môžu použiť len užívatelia systému Android, alternatíva pre iOS je zatiaľ v procese schvaľovania zo strany Apple.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadač #Seznam #vyhľadávač #Mozilla #Internet Explorer