Skype nahradí tlmočníka. Rozhovor už prekladá v reálnom čase

Už čoskoro sa budú môcť ľudia z rôznych krajín navzájom rozprávať vo svojom rodnom jazyku aj bez tlmočníka. Služba Skype Translator, ktorá prekladá simultánny preklad hovorovej reči, môže priniesť malú revolúciu.

17.12.2014 08:00
skype, online komunikácia, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Myšlienka simultánneho prekladu z rôznych jazykov v reálnom čase je minimálne rovnako stará ako staré sú komunikačné platformy na internete. Na trhu síce už dlhšiu dobu existuje niekoľko aplikácií, ktoré dokážu prekladať reč do cudzieho jazyka, dokážu to však len jedným smerom. Akonáhle prejde monológ do dialógu, človek, neznalý cudzieho jazyka, má problém. Skype, respektíve Microsoft, v tomto smere spravil významný krok vpred, keď podľa vlastných slov dokáže v reálnom čase prekladať dialóg dvoch ôsob hovoriacich dvoma odlišnými jazykmi.

Skype už dokáže prekladať celú konverzáciu do cudzieho jazyka
Skype pritom doposiaľ dokázal v reálnom čase prekladať len text. Poradil si až so štyrmi desiatkami svetových jazykov, pri hovorenom slove zatiaľ pracuje len s dvoma. S angličtinou a španielčinou. Microsoft údajne až 10 rokov pracoval na tom, aby mohli ľudia s cudzincom komunikovať vo svojom rodnom jazyku bez akýchkoľvek zábran. Program vo svojej beta verzii dokáže priebežne prekladať celé vety zo španielčiny do angličtiny a naopak. S príchodom finálnej verzie programu bude pravdepodobne možné komunikovať aj v ďalších jazykoch. V súčasnosti je možné zapojiť sa do testovacieho programu vyplnením registračného formulára na stránkach Skype.

Online prekladač pomôže odbúrať komunikačné bariéry
Hlasová komunikácia dvoch osôb hovoriacich dvoma odlišnými jazykmi zatiaľ samozrejme nie je dokonalá. Po vyslovení každej vety je potrebné čakať, kým Skype identifikuje jednotlivé slová, preloží ich a následne pomocou hlasového syntetizátora interpretuje. Tento proces je zdĺhavý a okrem iného tiež závislý na kvalite internetového pripojenia a obsahu syntaktickej databázy. V každom prípade, takáto komunikácia svojim spôsobom pripomína bežný rozhovor s využitím tlmočníka. V budúcnosti bude preklad pravdepodobne rýchlejší, za predpokladu, že Skype bude priebežne analyzovať všetky slová a nie len celé vety po ich dokončení. Zostáva už len čakať, kedy Microsoft novú funkciu automaticky integruje do prostredia Windows a Windows Phone, a takisto ako podobný krok zareaguje konkurencia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Skype #online prekladač #Skype Translator