Nové technológie firmy prinútia myslieť najmä na bezpečnosť

Zariadenia s vlastnou inteligenciou ale aj potreba ľudí pristupovať k dátam odkiaľkoľvek, prinesú v roku 2015 nové výzvy najmä v oblasti bezpečnosti. Firmy budú musieť tiež zabezpečiť, aby ich aplikácie bolo možné využívať na všetkých dostupných platformách.

30.12.2014 07:00
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Počítače zatiaľ ako ľudia nekomunikujú, no podľa odborníkov sa blížime k momentu, kedy humanoidi budú ľuďom pomáhať nie len manuálne ale aj intelektuálne. Celý rok 2015 by sa mal niesť v znamení akejsi humanizácie sveta informačných technológií. Napokon aj taký fenomén internetu vecí naberá na popularite, o čom svedčia aj ambície mnohých veľkých firiem presadiť sa v tomto novom spotrebiteľskom segmente.

Zariadenia s vlastným šiestym zmyslom ukážu firmám nový smer
Zariadenia s vlastnou inteligenciou budú schopné lepšie pochopiť návyky svojich majiteľov. Možno hovoriť o akomsi šiestom zmysle, ktorý im umožní reagovať na podnety, na ktoré doposiaľ reagovať nevedeli a napokon ani nemuseli. Ukážkovým príkladom je americký Intel, ktorý internetu vecí verí aj napriek tomu, že segment firmám veľké zisky negeneruje. Zatiaľ. “Technologické firmy sa dnes potrebujú sústrediť na výsledky orientované na človeka. Musia uvažovať o dizajne aj z perspektívy zákazníka – užívateľa, nie len v intenciách novej funkcionality a kapacít,” myslí si Catherine Courage z technologickej spoločnosti Citrix.

Užívatelia budú vyžadovať, aby mohli k svojim dátam pristupovať odkiaľkoľvek
Bežný počítačový používateľ je dnes v pohybe. Nepracuje len z domu alebo z pracoviska, a preto vyžaduje primeranú flexibilitu pri prístupe k dátam. Firmy, ktoré sa stále sústreďujú na dátové centrá by mali podľa analytickej spoločnosti Gartner zamyslieť nad tým, či budú aj naďalej vzdorovať trendom, ktoré analytici pomenovali ako “Computing everywhere”. Väčšina firemných ale už aj domácich užívateľov vyžaduje prístup k svojim dátam z ktoréhokoľvek miesta s prístupom na internet. V roku 2015 sa má stať práve takýto používateľ centrom pozornosti firiem. Cloudové technológie začali dominovať, pretože užívateľom umožnili robiť veci jednoduchšie, kým IT bolo vnímané ako prekážka produktivity a flexibility. Výsledkom bolo, že používatelia si vybrali riešenia a poskytovateľov, ktorí im pomôžu urobiť si svoju prácu, bez toho, aby ovplyvnili ich firemnú IT politiku.

S tým súvisí aj trend s názvom BYOD (z ang. Bring Your Own Device – prines si svoje vlastné zariadenie), ktorý v praxi uplatňuje čoraz viac malých a stredných firiem. BYOD umožňuje zamestnancovi pracovať aj na vlastnom zariadení a pristupovať s ním k firemným dátam. V najbližšom období preto bude pre firmy dôležité, aby sa dokázali vysporiadať s tým, že ich zamestnanci využívajú nie len rôzne zariadenia ale aj rôzne platformy. “Zamestnanci v malých a stredných podnikoch potrebujú byť rovnako produktívny na svojich tabletoch ako na svojich počítačoch. Dôležité pre to je, aby firemné aplikácie boli schopné spolupracovať s akýmkoľvek zariadením,” uzatvára vo výsledkoch svojej analýzy spoločnosť Citrix.

Na bezpečnosť mobilných aplikácií budú vývojári myslieť už na začiatku
Veľmi zaujímavý je aj smer, akým sa zrejme budú vyvíjať mobilné aplikácie. Nárast objemu prenášaných dát medzi zariadeniami a cloudovými úložiskami v roku 2014 zapríčinil vznik nových hrozieb. Podľa spoločnosti Gartner v roku 2015 uvidíme zásadnú zmenu v tom, ako sú aplikácie vyvíjané. Vývojári budú na bezpečnosť myslieť hneď na začiatku. Firmy a organizácie si budú viac vyberať a používať bezpečnostné riešenia navrhnuté na ochranu dát a súkromia používateľa. “Aplikácie sa stanú bezpečnejšími a budú zohľadňovať kontext. Spoločnosti si budú vyberať aplikácie, ktorých súčasťou sú pravidlá pre adaptívnu kontrolu prístupu, aby mohli eliminovať potenciálne hrozby a narušenia bezpečnosti,” píše vo svojej štúdii Gartner. Podľa Kurta Roemera z Citrixu sme sa doposiaľ mohli stretávať s úplne odlišným prístupom. “To, čo vidíme ako výzvu je, že bezpečnosť a ochrana súkromia boli a často sú vnímané ako dodatočná myšlienka. Namiesto uvažovania o bezpečnosti ako o niečom “navyše,” organizácie potrebujú nájsť spôsob ako počítať s bezpečnosťou už od úplného začiatku,” dopĺňa Roemer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #mobilné aplikácie #internet vecí #humanoid #BYOD #computing #korporátne predpovede #Citrix #Gartner