Skype dostal konkurenta. MegaChat šifruje všetku komunikáciu

Služba MegaChat má poskytnúť azyl všetkým užívateľom, ktorí sa obávajú o zabezpečenie svojej komunikácie na internete. Služba zašifruje každý hovor aj správu. Užívateľom ponúkne aj konferenčné hovory.

25.01.2015 14:45
Mega, Megaupload, MegaChat, Kim Dotcom Foto:
Ilustračné foto (logo služby Mega)
debata

Po spustení služby na zabezpečené zdieľanie obsahu s názvom Mega, prichádza jej zakladateľ, Kim Dotcom (vlastným menom Kim Schmitz) s ďalšou službou, s ktorou chce odštartovať malú revolúciu v internetovej komunikácia. MegaChat je alternatívou ku komunikačným službám, no na rozdiel od iných šifruje všetkú komunikáciu. Dotcom ju porovnáva so službou Skype a dáva do kontrastu najmä bezpečnosť. V testovacej beta verzii, ktorá je už verejne dostupná, je zatiaľ možné využiť len videohovor, zašifrovaná textová komunikácia ako aj konferenčné hovory zatiaľ chýbajú. S protistranou je ale pri komunikácii možné zdieľať vlastné súbory z úložiska Mega. Využitie komunikačného klienta, ktorý sa spúšťa z prostredia webového prehliadača, je podmienené registráciou v službe Mega.

Služba MegaChat v blízkej budúcnosti ponúkne... Foto: Mega
Mega, Megaupload, MegaChat, Kim Dotcom Služba MegaChat v blízkej budúcnosti ponúkne zasielanie šifrovaných správ a konferenčné hovory.

Nástupca Megauploadu má už 15 miliónov užívateľov
Kim Dotcom je zakladateľom služby Megaupload, ktorá bola úradmi odstavená pred troma rokmi. Rok na to Dotcom predstavil alternatívnu službu na zdieľanie obsahu s názvom Mega, ktorá má v súčasnosti 15 miliónov registrovaných používateľov. Zatiaľ čo Megaupload sa vždy pohyboval na hrane zákona (podľa niektorých právnikov dokonca mimo zákona), služba Mega je podľa Dotcoma úplne legálna. Minimálne čo sa týka práv a povinností jej prevádzkovateľov. Tí za obsah, ktorí na server nahrávajú sami užívatelia, nie sú viac zodpovední.

Všetky nahrávané súbory sú automaticky šifrované a o ich šírení rozhodujú priamo užívatelia, ktorí ich na server umiestnili. Bezpečnosť služby má demonštrovať aj skutočnosť, že počas dvoch rokov od jej spustenia sa hackerom údajne nepodarilo prelomiť šifrovanie, a to aj napriek odmene, ktorú pre tieto účely Dotcom vypísal. V súčasnosti takisto nabáda užívateľov aby nahlasovali bezpečnostné chyby v službách Mega a MegaChat, za ktoré im sľubuje odmenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Skype #Mega #MegaChat #Kim Dotcom #Megaupload #Kim Schmitz