Na náročných užívateľov si brúsi zuby nový internetový prehliadač

Jeden zo zakladateľov prehliadača Opera, Jon Stephenson von Tetzchner, sa rozhodol vydať vlastnou cestou a predstavil vlastný prehliadač s názvom Vivaldi. Inšpiráciou mu bola pôvodná Opera vo svojich začiatkoch, kedy úspešne odolvávala tlaku okolia a prispôsobovala sa najmä požiadavkám náročnejších užívateľov. Rovnaký okruh používateľov chce na svoju stranu zlákať aj Vivaldi.

29.01.2015 18:10
prehliadač, vivaldi, opera Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Internetový prehliadač Opera bol svojho času číslom jeden pre väčšinu náročnejších používateľov. Doba sa ale pokročila a tvorcovia sa chtiac-nechtiac viac priblížili masám. Bežní užívatelia majú totiž nie len iné nároky ale aj predstavy o tom, ako by mal ideálny prehliadač vyzerať a najmä ako by sa mal ovládať. Jeden zo zakladateľov a bývalých šéfov Opery, Jon Stephenson von Tetzchner, sa preto rozhodol vydať proti prúdu a v projekte Vivaldi vytvoriť úplne nový prehliadač, ktorý sa vráti ku koreňom pôvodnej Opery. V týchto dňoch verejnosti predstavil výsledok niekoľko mesiacov dlhého snaženia a testovaciu verziu prehliadača s rovnomenným názvom sprístupnil verejnosti.

Jadro zdieľa s prehliadačom Chrome. Odlíšiť sa chce funkciami a ovládaním
Vivaldi sa má od bežných prehliadačov líšiť, no jeho základ je rovnaký ako u prehliadača Chrome od Google. Čisto z pragmatických dôvodov využíva identické jadro Blink, ktoré je zodpovedné za vykresľovanie stránok. A v čom má byť Vivaldi iný? Predovšetkým v možnostiach jeho ovládania a rozšírených nastavení. V súčasnosti je napríklad prístupné ovládanie prostredníctvom klávesnice, vytváranie poznámok, spájania záložiek do skupín.

Neskôr do prehliadača pribudne aj e-mailový klient, synchronizácia naprieč rôznymi počítačmi a zariadeniami, nové možnosti prehliadania webu pomocou klávesnice a takisto niekoľko doplnkov. “Chceme vytvoriť kvalitný a funkciami nabitý prehliadač, do ktorého nebude potrebné inštalovať ďalšie doplnky. Doplnky môžu ovplyvniť výkon a zvýšiť bezpečnostné riziká. Rozumieme, ale aj nárokom tých, ktorí chcú viac, na podpore doplnkov preto pracujeme,” tvrdia vývojári. Vývojári si dali takisto za cieľ spraviť z Vivaldi najrýchlejší prehliadač v súčasnosti, no nie z pohľadu rýchlosti načítania stránok, ale efektivity jeho používania.

Prehliadač Vivaldi je v testovacej verzii dostupný pre systémy Windows, Linux aj OS X od Applu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #internetový prehliadač #vivaldi