Čína opäť zaťahuje kohútik. Vyžaduje prísnejší dohľad nad internetom

Čínska vláda sa rozhodla rozšíriť množstvo filtrov, ktoré ešte viac prehĺbia rozdiely medzi čínskym internetom a World Wide Webom. Viac filtrov bolo údajne potrebných v súvislosti s rozvojom internetu.

30.01.2015 14:17
čína, počítač, klávesnica, cenzúra, špionáž,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Čína opäť preberá väčšiu kontrolu nad internetom. Krajina už dnes blokuje niektoré z populárnych internetových služieb na čele s Facebookom a Googlom a nahrádza ich vlastnými alternatívami, nad ktorých prevádzkou má úplnú kontrolu. Denník The Wall Street Journal upozornil, že vládna strana sa rozhodla opäť prehĺbiť rozdiely medzi tamojším internetom a západným World Wide Webom. Aplikovanie nových internetových filtrov je podľa vládnych predstaviteľov nevyhnutným krokom, ktorý reaguje na zmeny vo vývoji internetu.

Čína vytvorila ďalšie bariéry prístupu k zahraničným webom
Po tom, čo koncom minulého roka čínsky regulátor kompletne zablokoval aj posledné možnosti prístupu k službe Gmail, v januári si posvietil aj na služby takzvaných VPN sietí (virtuálna privátna sieť). Prostredníctvom VPN mohli čínski užívatelia komunikovať so zahraničným serverom a využívať tak služby a navštevovať niektoré zahraničné stránky, ktoré sú v krajine inak blokované. Po tom, čo viacero zahraničných poskytovateľov VPN sietí oznámilo výrazné obmedzenia prístupu k ich službám u obyvateľov Číny, tamojšia vláda oficiálne potvrdila, že služby VPN v súčasnosti aktívne blokuje.

Čína obviňuje západné IT firmy zo špionáže. Apple robí účelové ústupky
Čínske technologické firmy nie sú pre mnohé západné krajiny na čele so Spojenými štátmi dôveryhodným obchodným partnerom, a to najmä kvôli obavám z možnej špionáže, Čína reaguje na podobné obvinenia rovnako. Vláda v krajine už v minulosti požiadala zahraničné IT firmy o prístup k zdrojovým kódom ich produktov z dôvodu kontroly prítomnosti špionážnych nástrojov. Firmy, ktoré sa tejto požiadavke vzpierajú riskujú, že predaj ich produktov bude v krajine zakázaný. Spoločnosť Apple, pre ktorú má čínsky trh obrovský obchodný potenciál sa preto rozhodla na výzvu zareagovať a čínskym úradníkom povoliť prístup k zdrojovým kódom systému iOS.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #Čína #špionáž #facebook #cenzúra #Gmail #VPN #blokovanie internetu