Inteligentné hodinky Pebble Time opäť lámu všetky rekordy

Za necelú hodinu sa podarilo tvorcom druhej generácie inteligentných hodiniek Pebble vyzbierať od podporovateľov viac ako milión dolárov. Pred tromi rokmi hodinky ukázali, že farebný displej nie je dôležitejší než výdrž. Technológie sa ale vyvíjajú a displej už dostal aj farby.

24.02.2015 21:00
Pebble Time, inteligentné hodinky, Pebble Foto:
Inteligentné hodinky Pebble dostali farebný displej a rovnakú, 7-dňovú, výdrž.
debata (1)

Firme Pebble Technology sa v apríli 2012 podarilo dosiahnuť to, o čom sníva každý start-up. S konceptom inteligentných hodiniek, ktoré namiesto farebného displeja používajú elektronický papier a na jedno nabitie vydržia viac než týždeň, zabodovala na stránke Kickstarter. Projekt podporilo takmer 70-tisíc ľudí z celého sveta, ktorí spoločne vyzbierali viac ako 10 miliónov dolárov na dokončenie vývoja a začatie výroby hodiniek. Pebble sa automaticky stal druhým najúspešnejším projektom na populárnom serveri komunitného financovania.

Aj s farebným displejom vydržia hodinky nabité až 7 dní
Po dlhšej odmlke prichádza firma s ďalšou novinkou – hodinkami Pebble Time, ktoré sa opäť uchádzajú o podporu na serveri Kickstarter, navyše majú všetky predpoklady stať sa novým rekordmanom. Hodinky majú už na rozdiel od prvej generácie farebný displej. S displejom so 64 farbami by sa zrejme Apple, Samsung, Sony a ďalší nechválili, Pebble na to ale má dôvod. Vďaka technológii e-ink (tzv. elektronický papier) sú zobrazované informácie veľmi dobre čitateľné aj na priamom slnku a displej spotrebuje len minimum energie. Aj preto môže výrobca bez zveličenia tvrdiť, že na jedno nabitie je možné hodinky používať celý týždeň. Namiesto aktivovania displeja klepnutím prsta, Pebble Time zobrazuje informácie kontinuálne.

Hodinky Pebble Time budú k dispozícii v troch... Foto: Pebble Technology
Pebble Time, inteligentné hodinky, Pebble Hodinky Pebble Time budú k dispozícii v troch farebných prevedeniach.

Hodinky Time obsahujú mikrofón, používať ich preto možno aj na odosielanie hlasových správ a povelov do smartfónu. Komunikovať dokážu opäť so zariadeniami s Androidom a iOS. V prípade iOS je ale funkcionalita o čosi skromnejšia. Napríklad v Androide je možné hlasom ovládať SMS správy, Messenger na Facebooku, Hangouts na Google, Gmail alebo aplikáciu Whatsapp, na iOS sú zatiaľ podporované len notifikácie cez Gmail.

Dotyky nahradili tri tlačidlá a jednoduché ovládanie
Hlavnými ovládacími prvkami sú tri bočné tlačidlá. Princíp ovládania systému je jednoduchý. Prvé tlačidlo slúži na vyvolanie udalostí z minulosti, ako napríklad prijaté správy, zmeškané hovory či informácie o športových zápasoch. Pri stlačení druhého tlačidla sa na displeji objavia aktuálne udalosti, pri stlačení tretieho zas informácie o budúcich udalostiach, ako je alarm, pripomienky alebo predpoveď počasia. Hodinky získavajú informácie priamo z aplikácií v telefóne.

Základom hodiniek Pebble Time je jednoduché... Foto: Pebble Technology
98c00b932c4f333987b796a130a97a59 original Základom hodiniek Pebble Time je jednoduché ovládanie pomocou troch tlačidiel.

S hodinkami je možné sa aj kúpať, podľa výrobcu sú vodotesné rovnako ako prvá generácia s čiernobielym displejom. Odolať by mali aj škrabancom, minimálne čo sa displeja týka. Na ňom je umiestnená ochranná vrstva z tvrdeného skla Gorilla Glass. Na svoje si prídu aj tí, ktorým záleží na dizajne. Time budú v predaji v troch farebných prevedeniach (čierna, biela, červená) v s niekoľkými vymeniteľnými remienkami, použiť však bude možné aj akýkoľvek iný remienok.

Cena hodiniek je stanovená na 199 dolárov. V aktuálnej kampani ich výrobca ponúka v predpredaji za cenu 159, respektíve 179 dolárov. Prvé hodinky sa k majiteľom dostanú najskôr v máji tohto roka, neskôr sa objavia aj v priamom predaji.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Time #Apple Watch #Pebble