Internet zostane slobodný. Američania schválili sieťovú neutralitu

Vďaka sieťovej neutralite je internet miestom, kde sú si všetci poskytovatelia rovní. Po novom si nebudú môcť diktovať ceny ani určovať podmienky. Americký regulačný úrad FCC schválil kľúčové pravidlá sieťovej neutrality.

28.02.2015 14:00
internet, cenzúra, cenzorship, rusko, čína,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Všetky služby si budú rovné. Platí to minimálne v súvislosti s ich rýchlosťou. Americký regulačný úrad FCC (Federal Communications Commision) v tesnom hlasovaní (s pomerom 3:2) schválil pravidlá takzvanej sieťovej neutrality. Znamená to, že poskytovatelia internetového pripojenia nebudú môcť preferovať niektoré služby na úkor iných, a to najmä v zmysle obmedzovania rýchlosti či prístupu. Rovnako tak nebudú môcť vyžadovať poplatky za preferovanie určitých služieb. Znamená to, že rovnako rýchlo ako sa užívateľovi načíta stránka Facebooku by sa mala teoreticky rovnako rýchlo načítať aj stránka Twitteru a ďalších.

Každému za rovnakú cenu a za rovnakých podmienok
Podľa nových pravidiel by mali byť všetky dáta na internete prenášané rovnakou rýchlosťou a spoplatňované rovnako bez ohľadu na to, kto a akú službu poskytuje. Operátori a poskytovatelia internetu si nebudú môcť vyberať, či nejakú službu uprednostnia a inú zasa obmedzia. Minimálne čo sa rýchlosti týka. V podstate možno hovoriť o záväzku, ktorý poskytovateľom neumožní odstaviť alebo obmedziť služby prenášajúce veľké množstvo dát na úkor tých menej náročných.

Neutralita prináša aj niektoré negatíva. Služba bude výrazne regulovaná
Princíp sieťovej neutrality však so sebou prináša aj určité negatíva. Širokopásmový prístup bude po novom považovaný za telekomunikačnú službu a bude preto podliehať výraznej regulácii. Operátori nebudú môcť blokovať alebo zvyšovať rýchlosť služby za poplatok, takisto nebudú môcť uzatvárať dohody s poskytovateľmi internetového obsahu v zmysle platenej prioritizácie. Rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na mobilných operátorov.

Viacero veľkých firiem najmä v Spojených štátoch vyvíjalo nemalé úsilie na to, aby sieťová neutralita zachovaná nebola. Americká spoločnosť Verizon napríklad pre server BBC uviedla, že pravidlá, ktoré úrad prijal pochádzajú ešte z éry parných lokomotív a telegrafov. “História ukáže, že toto rozhodnutie bolo chybné,” doplnil Verizon.

Neutralita je pritom údajne jedným zo základných pilierov slobodného internetu. Otec webu, Sir Timothy Berners-Lee, tvrdí, že každým paketom dát by mal byť narábané v sieti rovnako. “Nemali by existovať žiadne obmedzenia vychádzajúce z ekonomickej motivácie firiem. Predstavte si, že začínajúca firma alebo nový poskytovateľ služieb by si musel žiadať povolenia alebo platiť poplatky konkurentom ešte pred tým, než sa pokúsi zaujať potenciálnych spotrebiteľov. Pripomína to korupciu či zneužívanie trhu – a presne tohto scenára by sme boli svedkami, keby sme sa upustili od systému sieťovej neutrality,” myslí si Berners-Lee.

O sieťovej neutralite hlasoval aj Európsky parlament
V apríli minulého roka Európsky parlament okrem zrušenia roamingových poplatkov hlasoval aj o pravidlách uplatňovania a dodržiavania sieťovej neutrality. Podľa pozmeňovacieho návrhu nariadenia sa pod neutralitou siete minimálne v Európskej únii rozumie “zásada, podľa ktorej sa celou prevádzkou na internete nakladá rovnocenne, bez diskriminiácie, obmedzenia alebo zásahov a bez ohľadu na odosielateľa, príjemcu, typ, obsah, zariadenie, službu alebo aplikáciu.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #FCC #sieťová neutralita #regulačný úrad #Verizon