Swan už ponúka vlastný 4G internet. Zatiaľ bez dátových obmedzení

Na slovenskú mobilnú scénu oficiálne vstupuje štvrtý mobilný operátor. Swan neponúkne hlasové služby, predstavil však atraktívnu ponuku pre prenos dát vo vlastnej LTE sieti. Dáta bude možné minimálne do konca roka prenášať rýchlosťou do 50 / 20 Mbit/s za cenu 5 eur mesačne. Pokrytých je 50 miest a približne 30 percent populácie.

13.03.2015 07:00
Swan Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Po mesiacoch čakania a viacerých peripetiách s národným roamingom nakoniec spoločnosť Swan spustila svoju avizovanú dátovú službu vo vlastnej 4G sieti. Služba s názvom 4G INTERNET v1.0 je od piatka 13. marca dostupná zákazníkom v 50 slovenských mestách, ktoré sú pokryté signálom. Zaujímavosťou sú nie len technické detaily ale aj štedrá ponuka, ktorá by mala byť dostupná minimálne do konca tohto roka.

Za 5 eur mesačne je k dispozícii neobmedzené sťahovanie
Službu si môžu záujemcovia aktivovať za cenu 5 eur mesačne s 5-eurovým jednorazovým zriaďovacím poplatkom. K dispozícii je aj 4G modem, ktorého cena nie je operátorom dotovaná (v ponuke je za 65 eur). Je pravdepodobné, že operátor na konci roka predstaví iný dátový balík než ten, ktorý je zákazníkom dostupný dnes. Rovnako tak sa môžu zmeniť aj podmienky využívania služby a to na základe vyhodnotenia pilotnej prevádzky.

Užívatelia môžu zatiaľ prenášať dáta v mobilnej sieti prakticky bez obmedzení s rýchlosťami 50 (sťahovanie) a 10 megabitov za sekundu (odosielanie). Uvedené teoretické rýchlosti sa ale budú v praxi výraznejšie líšiť, a to najmä v závislosti od vyťaženosti siete, kvality signálu a ďalších parametrov. Horný strop pre objem sťahovaných dát nebol stanovený, operátor ale podľa očakávaní aplikuje pravidlá férového používania služby (pozn. Fair Use Policy – FUP), ktoré by mali po prečerpaní 100 gigabajtov dát za mesiac výraznejšie obmedziť rýchlosť oboma smermi, a to do konca zúčtovacieho obdobia. Znamená to, že ak užívateľ tento limit prekročí, rýchlosť sa mu zníži na jeden megabit za sekundu, rovnako pri sťahovaní ako aj odosielaní dát.

Prístup k dátovej službe má údajne 30 percent Slovákov
Swan oznámil, že aktuálne môže službu využívať viac ako 30 percent populácie Slovenska, pričom signál by mal byť dostupný prakticky vo všetkých väčších okresných a krajských mestách. Pokrytie by sa malo priebežne rozširovať, a to v horizonte niekoľkých najbližších mesiacov. SIM kartu je takisto možné využívať len na prenos dát, hlasové služby na nej podporované zatiaľ nie sú. O jej vydanie je možné požiadať zatiaľ len na štyroch predajných miestach Swan centier, v Trnave, Púchove, Pezinku a Dunajskej Strede. Zároveň je ale k dispozícii predaj formou online nákupu. Cez e-shop si je možné službu objednať a zákazníkovi bude následne kuriérom doručená SIM karta, prípadne aj modem Huawei 3372.

Swan sa s ostatnými operátormi stále nedokáže dohodnúť na národnom roamingu
Spoločnosť Swan spustila testovaciu prevádzku svojej mobilnej 4G siete v októbri minulého roka v Trnave. Okrem dátových prenosov demonštrovala aj uskutočňovanie hovorov, tie ale napokon dostupné nie sú, a to najmä kvôli komplikáciám s takzvaným národným roamingom. Spoločnosti sa totiž stále nepodarilo uzatvoriť rokovania s niektorým z troch mobilných operátorov, ktorý by jej na základe zmluvy poskytol prístup do vlastnej siete pre rozšírenie pokrytia mobilnými službami. Týka sa to najmä oblastí, ktoré svojim signálom sama nepokrýva. Licenčný národný roaming od nového operátora vyžaduje minimálne 20-percentné pokrytie populácie, ktoré Swan dosiahol už v minulom roku.

Swan získal v tendri licenciu na 2 × 15 MHz v pásme 1800 MHz, pričom jeho ambíciou je do troch rokov poskytovať služby vo vlastnej 4G sieti s viac ako 1100 základňovými stanicami. Celková výška investície do vybudovania siete sa má pohybovať na úrovni 50 až 100 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná sieť #LTE #4G #Swan #mobilný operátor #dátové prenosy