Google už za poplatok blokuje reklamu na webe. Má to ale háčik

Google ponúka svojim užívateľom možnosť “vykúpiť sa” od zobrazovania reklamy. Výmenou za mesačný poplatok odstráni z webov a vyhľadávaní reklamu. Neznamená to, ale že sa s ňou stretávať už nebudete. Firma totiž odstráni len reklamu, ktorú na weby sama umiestnila.

23.04.2015 16:40
google, adsense, reklama Foto:
Google spustil testovaciu prevádzku služby Contributor ešte koncom minulého roka. V týchto dňoch už posiela oficiálne pozvánky k verejnému testovaniu.
debata (2)

Reklama je všade na internete. Napriek tomu, že mnohým prekáža a snažia sa ju zámerne blokovať, pre majiteľov webov je hlavným zdrojom príjmov. Najväčším prevádzkovateľom systémov kontextovej reklamy na svete je Google. Jeho systém má názov AdSense a majiteľom stránok umožňuje zarábať na zobrazovaných reklamách, o ktorých umiestnení rozhoduje Google. Spoločnosť následne prevádzkovateľom vypláca províziu podľa počtu kliknutí, ako aj mnohých ďalších parametrov, napríklad času strávenom na domácej a reklamnej stránke.

Všetko niečo stojí. Odstránenie reklamy takisto nie je zadarmo
Spoločnosť už koncom minulého roka avizovala, že užívateľom, ktorým reklama na webe prekáža, umožní zaplatiť akési “výkupné”, za ktoré im reklamu z navštívených stránok odstráni. V týchto dňoch spoločnosť začala vybraným užívateľom zasielať pozvánky k testovacej prevádzke služby Contributor. Za mesačný poplatok vo výške dva až desať dolárov im reklamu z webov odstráni a nahradí ju obrázkom, ktorý si môže užívateľ sám vybrať.

Služba Contributor je akousi etickou alternatívou k rôznym blokovacím programom a apeluje najmä na zodpovedných užívateľov, ktorí si uvedomujú, že weby musia z niečoho žiť. Google oznámil, že príspevky, ktoré takto vyzbiera transparentne prerozdelí medzi jednotlivé weby a užívateľov bude o tom informovať. Podobná alternatíva na trhu doposiaľ chýbala. Nie je to ale ani zďaleka také ružové, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. A to hneď z viacerých dôvodov.

Ani za mesačný poplatok z webov všetká reklama nezmizne
Ak niekto očakáva, že Google výmenou za mesačný poplatok z webu odstráni všetku reklamu, je na omyle. Tak ako sa líši suma, ktorou môže užívateľ prispieť, tak sa líši aj množstvo reklamy, ktoré Google z navštívených stránok odstráni. V praxi to vyzerá asi nasledovne: za dva doláre sa na webových stránkach zobrazí o 5 až 15 percent menej reklamy, za päť dolárov o 15 až 25 percent menej a za 10 dolárov o štvrtinu až polovicu menej reklamy.

Google je síce najväčším prevádzkovateľom systému kontextovej reklamy na svete, nie je ale jediný. To znamená, že na konkrétnom webe sa môže zobrazovať aj reklama, ktorá pochádza z iných systémov. Tú samozrejme Google neodstráni. Vo finále preto môže užívateľ zistiť, že reklám na stránkach síce ubudlo, no stále sú prítomné. Navyše je potrebné, aby pri prehliadaní stránok bol prihlásený pod svojim účtom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #reklama #Contributor #AdSense