Nokia potvrdila, že návrat k výrobe telefónov neplánuje. Zatiaľ

Pôvodné správy o príprave nového smartfónu s Androidom s logom fínskej Nokie nie sú pravidivé. Firma v súčasnosti na trh vstúpiť neplánuje. Viaže ju zmluva s Microsoftom. To, ale neznamená, že na budúci rok neotočí kartu. Podľa šéfa produktovej divízie Nokie, by bolo hlúpe možnosť opätovného vstupu na trh nevyužiť.

27.04.2015 17:15
Nokia, parkovisko, Microsoft, Stephen Elop Foto:
Ilustračné foto
debata

Pred niekoľkými dňami sa rozpútala vášnivá diskusia o tom, či Nokia opätovne vstúpi na trh s mobilnými telefónmi. Stalo sa tak po tom čo sa vo viacerých čínskych médiách objavili informácie o novom smartfóne s Androidom, na ktorého vývoji firma údajne pracuje, a ktorý plánuje predstaviť v priebehu budúceho roka. Nokia však tieto informácie vo svojom oficiálnom stanovisku poprela. “Nokia zachytila správy o tom, že premýšľa o návrate k výrobe zariadení pre koncových spotrebiteľov, ktoré vyvíja v vo svojom centre v Číne. Tieto správy nie sú pravdivé,” uviedla Nokia. Následne dodala, že v súčasnosti s uvedením nových smartfónov nepočíta. Viaže ju totiž zmluva s Microsoftom, podľa ktorej nemôže telefóny pod svojim logom predávať minimálne do konca roka 2016.

Nokia má stále niekoľko možností, ako sa vrátiť na trh so smartfómi
Agentúra Reuters ale poukazuje na nedávne vyhlásenia spoločnosti, podľa ktorých v budúcnosti plánuje návrat na trh so smartfónmi, avšak odlišným spôsobom. Svoje logo by mohla napríklad prenechať smartfónom od ázijských OEM výrobcov, podobne ako to robí napríklad Prestigio, Evolve a mnohí ďalší. V hre je takisto možnosť poveriť návrhom a výrobou smartfónov niektorého z veľkých dodávateľov hardvéru, ako Compal Electronics a Foxconn a až následne do smartfónov nahrať vlastný softvér a predávať ich pod vlastnou značkou. Druhý scenár je ale pravdepodobnejší.

Možno už na budúci rok
Krátko po tom, čo Nokia oficiálne prešla pod krídla Microsoftu, predstavila vlastný tablet, ktorého vývojom poverila taiwanský Foxconn. Zmluva s týmto výrobcom by v budúcnosti mohla byť rozšírená aj na ďalšie segmenty spotrebnej elektroniky, vrátane už spomínaných smartfónov. Napokon, v novembri minulého roka šéf produktového oddelenia Nokie, Sebastian Nystrom priznal, že ide o veľkú príležitosť vrátiť sa na trh, ktorý má potenciál ďalej rásť. „Bolo by hlúpe nevyužiť túto príletisosť. Samozrejme, že o nej budeme uvažovať,“ dodal Nystrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #mobil #Microsoft #smartfón #telefón