Hodinkám Apple Watch robí veľký problém tetovanie na zápästí

Viacerí užívatelia hodiniek Apple Watch, ktorí majú na zápästí tetovanie, sa stretli s netradičným problémom. Hodinky im nedokážu zmerať pulz a nedokážu rozpoznať, že ich nositeľ ich má práve na ruke. Apple bude musieť zapracovať na softvérovej úprave.

01.05.2015 19:45
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Foto:
Ilustračné foto (na obrázku hodinky Apple Watch)
debata (3)

Ak máte na zápästí tetovanie, nákup hodiniek Apple Watch by ste mali zatiaľ odložiť. Spoločnosť v súčasnosti rieši niekoľko sťažností užívateľov, ktorí tvrdia, že hodinky na tetovanom zápästí nefungujú tak ako by mali. Tetovanie, respektíve väčšia pigmentácia na niektorých miestach pokožky môže oklamať senzory na hodinkách. Podľa odborníkov to nie je len problémom Apple Watch. Rovnako sa zrejme budú chovať aj ďalšie hodinky, ktoré sú vybavené podobnými senzormi.

Najväčším problémom je tetovanie. Hodinky kvôli nemu nepracujú správne
Na problém upozornil aj austrálsky korešpondent agentúry Reuters, Matt Siegel, ktorý problém zažil doslova na vlastnej koži. Na početné sťažnosti už zareagovala aj spoločnosť Apple oficiálnym vyhlásením, v ktorom tvrdí, že hodinky sa automaticky uzamknú ak nositeľ má na mieste ich nosenia tetovanie. Keďže hodinky potom majiteľa automaticky neupozorňujú na notifikácie a je ich potrebné zakaždým odomykať, neplnia svoju úlohu. Počas nosenia takisto nie sú schopné správne zaznamenať srdcový tep.

Na zadnej strane hodiniek sa nachádzajú senzory... Foto: Apple
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Na zadnej strane hodiniek sa nachádzajú senzory pre sledovanie tepovej frekvencie.

Hodinky správne nefungujú údajne kvôli množstvu spätne odrazeného svetla pri väčšej pigmentácii, respektíve pri tetovaní. Na výpočet aktuálnej srdcovej frekvencie využívajú zelené LED diódy, ktoré sú spojené so svetlocitlivými fotodiódami. Tie majú zas za úlohu zistiť, aké množstvo krvi prechádza cez zápästie. Zariadenie jednoducho nebolo vhodne prispôsobené týmto okolnostiam. Pomôcť by mohla rozsiahlejšia softvérová úprava, no zatiaľ nie je jasné s akou účinnosťou a presnosťou.

Hodinky Watch majú aj skryté funkcie. Apple ich zatiaľ nepredstavil
Faktom je, že hodinky Apple Watch sú pred konkurenciou niekoľko krokov vpred, minimálne v súvislosti s technológiami použitými na meranie srdcovej frekvencie. Navyše podľa serveru iFixit, ktorý sa zariadeniami od Apple zaoberá aj po konštrukčnej stránke, obsahujú ďalšie senzory, ktoré dokážu merať napríklad hladinu kyslíka v krvi. Apple ich ale zatiaľ softvérovo neaktivoval, zrejme pre potrebu schválenia americkou Správou potravín a liečiv (ang. skr. FDA).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #hodinky #tetovanie #Watch