Operátori: Orange zlacnil európsky roaming. Telekom zvýšil kvalitu zvuku

Orange predstavil dva platené balíky, vďaka ktorým je možné bezplatne prijímať roamingové hovory v krajinách Európy. Zlacnil takisto roamingové volania, SMS a dáta. Telekom medzitým zvýšil kvalitu zvuku pri hlasových hovoroch v 3G sieti. Zákazníkom tiež umožní kopírovať obsah zo starého smartfónu do nového vďaka špeciálnej čítačke.

07.05.2015 21:05
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

S blížiacim sa letom začínajú slovenskí mobilní operátori pripravovať špeciálne roamingové balíky. Prvým z nich je Orange, ktorý predstavil dva balíky pre bezplatné prichádzajúce hovory v Českej republike a v Európe. U oboch balíkov, ktorých aktivácia je spoplatnená na báze mesačného poplatku, je možné v roamingu aj uskutočňovať hovory za zvýhodnené ceny.

Orange ponúka bezplatné prijímanie hovorov v európskom roamingu
Prvý z dvoch predstavených balíkov sa vzťahuje na volania v Českej republike. Po aktivácii balíka “V Čechách ako doma” za 1,9 eura mesačne je možné prijímať hovory bezplatne. Za každú odchádzajúcu minútu hovoru do niektorej z krajín EÚ, Nórska, Švajčiarska, Lichtenštajnska a Islandu následne zákazník zaplatí 10 centov. Spoplatnené sú aj SMS správy, sumou 6 centov. Prenášať dáta u roamingových partnerov v Česku je možné za 6 centov za megabajt.

Balík “V Európe ako doma” zvýhodňuje roamingové volania v rámci celej Európskej únie, Nórska, Švajčiarska, Lichtenštajnska a Islandu. Znížené ceny za volania a prenášané dáta, a to v rovnakej výške ako v Českej republike, je možné využívať po aktivácii balíka, za mesačný poplatok vo výške 2,9 eura. Balíky si je možné aktivovať zaslaním SMS v tvare ANO na číslo 621 (program V Čechách ako doma) alebo na číslo 6210 (program V Európe ako doma).

Bezplatný roaming v susednom Česku ako prvé predstavilo slovenské O2
Prvým slovenským operátorom, ktorý predstavil atraktívny roamingový balík pre volania v susednom Česku bolo O2. Umožnila mu to česká materská spoločnosť, v ktorej sieti môžu klienti slovenského O2 bezplatne nie len prijímať, ale aj uskutočňovať hovory, odosielať SMS a využívať mobilný internet. Spotrebované minúty, SMS a dáta sa zákazníkom automaticky odpočítavajú z predplatného balíka, respektíve zaúčtujú rovnakou sadzbou ako na Slovensku.

Orange koncom apríla takisto predstavil verejne dostupnú mobilnú aplikáciu. Herná aplikácia s názvom “Pištove vajcia” pre zariadenia so systémom iOS a Android umožňuje zákazníkom virtuálneho operátora Funfón navyše aj súťažiť o kredit. FunFón má súčasnosti približne 61-tisíc registrovaných používateľov.

Telekom zvýšil kvalitu zvuku pri hovoroch a ponúka kopírovanie obsahu v mobile
S niekoľkými novinkami sa v posledných dvoch týždňoch pochválil aj Slovak Telekom. Koncom apríla operátor oznámil celoplošné zvýšenie kvality zvuku pri hlasových hovoroch. “Výhodou novej technológie je nie len čistejší zvuk pri bežnom hovore, použitý kódek prináša aj potlačenie šumu a hluku z okolitého prostredia,” upresnil Telekom. Podmienkou pre využitie takzvanej HD zvukovej kvality je okrem 3G siete aj telefón, ktorý podporuje hlasový kódek AMR-WB. V súčasnosti operátor ponúka 53 zariadení, ktoré technológiu podporujú. Ich zoznam ale nezverejnil, podporu je preto vhodné overiť si priamo na predajni, respektíve kontaktovaním zákazníckeho centra.

Ďalšou zaujímavosťou je zjednodušené kopírovanie kontaktov do smartfónu. Vďaka špeciálnej čítačke, ktorá by mala byť dostupná v 50 predajniach, je možné preniesť si telefónne čísla aj dáta zo starého telefónu do nového. Okrem kontaktov je možné preniesť aj SMS a MMS správy, galériu fotografií, videá a ďalšie typy multimediálneho obsahu. Pred začatím prenosu má zákazník možnosť zistiť, ako dlho bude približne trvať. Následne sa môže rozhodnúť, či chce preniesť len čísla a kontakty alebo aj ďalší obsah. Telekom zároveň ponúka aj zálohu dát na USB kľúč alebo pamäťovú kartu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Orange #roaming #O2 #EU roaming #bezplatné volania