V koho rukách skončia mapy od Nokie? Záujem o ne je zo všetkých strán

Cena, ktorú napokon záujemca za divíziu Here zaplatí by mohla byť vyššia než sa očakávalo. V kuloároch sa hovorí o sume viac ako 3 miliardy eur. Stále však ide len o zlomok sumy, ktorú Nokia v roku 2008 za mapy zaplatila. Dnes už ale nie je o tom, či Nokia mapy predá, ale za koľko.

08.05.2015 18:10
Nokia Here, mapy Foto:
Ilustračné foto
debata

Viacero zdrojov v posledných niekoľkých mesiacoch informovalo o možnom odpredaji divízie fínskej Nokie zodpovednej za mapy Here. Nokia minulý mesiac následne sama potvrdila, že o predaji uvažuje. Konečné rozhodnutie síce nepadlo, no firma je už viac menej rozhodnutá zamerať sa viac na biznis s mobilnými sieťami a konkurovať predovšetkým čínskym spoločnostiam na čele s Huawei Technologies. Aktuálne Nokia preto zvažuje ponuky, ktoré sa jej sypú zo všetkých strán. Už dnes je jasné, že predajom máp Here nezíska stovky miliónov ale rovno miliardy eur. Otázne je od koho.

O mapy Here sa strhol boj. Záujem má Facebook, Apple aj Amazon
Keď v apríli agentúra Bloomberg zverejnila, že upadajúci biznis s mapami od fínskej Nokie je na predaj, v médiách sa začali množiť špekulácie o potenciálnom kupcovi. Od začiatku boli v hre najväčšie počítačové a internetové firmy na čele s Facebookom, Apple, Amazonom či dokonca čínskou Alibabou. Nokia má latku nastavenú veľmi vysoko. Ponuky nižšie než tri miliardy eur pre ňu vraj nie sú nijak zvlášť zaujímavé. Záujemcov ochotných túto sumu zaplatiť, či dokonca navýšiť neubúda, ale naopak pribúda. Nie je však známe, ktoré firmy napokon z prvého kola “aukcie” na konci apríla vypadli.

Nokia hľadá spôsob ako na poslednú chvíľu zhodnotiť stratový biznis
Nokia len pred niekoľkými dňami uzatvorila dohodu s Facebookom o používaní mapových podkladov Here v mobilných aplikáciách a vo webovom rozhraní sociálnej siete. Partnerstvo na poslednú chvíľu si každý interpretuje po svojom. Samozrejme môže to znamenať, že Facebook je prvým záujemcom v poradovníku, no rovnako možno hovori aj o strategickom kroku Nokie, ktorým navýši predajnú cenu. Potvrdzujú to aj posledné správy denníka The New York Times, ktorý konštatuje, že hra je stále otvorená. Medzi záujemcov sa mala údajne pridať aj kontroverzná firma Uber, ktorá je vraj ochotná zaplatiť tri miliardy, no nie v eurách ale v dolároch.

Kupujúci nakoniec môže prekvapiť. Mapy môžu získať aj nemecké automobilky
Záujem o mapy ale má ale údajne aj nemecké konzorcium automobiliek BMW, Audi a Mercedes-Benz. Na ponuke pre fínsku Nokiu spolupracujú s čínskou firmou Baidu, ktorá v krajine prevádzku najväčší internetový vyhľadávač. Automobilky by mohli mapové podklady využiť pri navigácii, u ktorej je viac než kdekoľvek inde dôležitá aktuálnosť. Dôvodov pre kúpu je ale viac. Nokia v súčasnosti ovláda viac ako 80 percent trhu so softvérom pre zabudované navigačné systémy v automobiloch. Nakoľko Google, Apple a Microsoftu sa stále nepodarilo v tomto lukratívnom segmente presadiť, ich pohnútky ku kúpe máp Here sú takisto zjavné. Ponuky môžu záujemcovia do Fínska posielať do konca mája, kedy Nokia napokon o predaji rozhodne. Víťaza si ale zatiaľ nedovolí korunovať nikto.

Nokia mapy Here, spolu so spoločnosťou Navteq, do svojho portfólia pričlenila v roku 2008. Svojho času za ne zaplatila až 8,1 miliardy dolárov. Nedokázala ale zúžitkovať všetko ich potenciál. Dôkazom je, že podľa finančných správ si Nokia v minulom roku mapy cenila len na zhruba dve miliardy eur. Len pre zaujímavosť, mapové podklady pre Nokiu vyvíjala aj košická pobočka firmy Ness.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Apple #Amazon #facebook #Mapy #Here #mapové podklady #Navteq