Windows 10 bude posledný a zároveň prvý. Microsoft končí s novými verziami

Windows 10 bude údajne poslednou veľkou verziou operačného systému od Microsoftu. Firma sa zameria na aktualizácie. Do popredia sa dostanú aj predplatené služby.

11.05.2015 19:35
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Charizmatický Satya Nadella okamžite po svojom vymenovaní za šéfa Microsoftu v roku 2014 naznačil, ktorým smerom by sa mala firma uberať. Namiesto zabehnutých koľají mala vykročiť novým smerom a viac sa prispôsobiť súčasným trendom, ktoré pri každej príležitosti skloňujú slovíčko cloud. Nadella ukázal, že sa to dá a medzi riadkami spomenul, že operačný systém Windows sa zmení rovnako ako sa zmenil kancelársky balík Office. Windows 10 by mal byť v tomto ohľade prelomový. Nedávne správy o tom, že bude dostupný zadarmo boli toho prvým dôkazom. Čo sa teda zmení?

Microsoft zrejme pochopil, čo jeho zákazníci očakávajú
V prvom rade Windows už nebude tým čím býval. Microsoft si uvedomil, že ľudia dnes už nechcú platiť za to, aby mali svoj systém stále aktuálny. Rovnako ako neplatia za aktualizácie v operačnom systéme Mac OS X. Apple pochopil, že ak chce svojim zákazníkom predávať viac produktov a služieb, musí im na oplátku ponúknuť vždy aktuálny systém. Ideálne zadarmo a bez zložitej inštalácie, aby nebol dôvod zostávať pri staršej verzii s obmedzenou podporou. Zdá sa, že to funguje a Microsoft má dôvod sa inšpirovať.

Spravodajský server BBC v týchto dňoch priniesol informáciu o tom, že Windows 10 by mal byť poslednou veľkou verziou operačného systému od Microsoftu. Odvoláva sa na slová riaditeľa vývoja, Jerryho Nixona, ktorý na konferencii Ignite povedal, že Windows 10 bude posledným v poradí. Napokon nasvedčuje tomu aj fakt, že firma pri uvádzaní nového systému preskočí číslo deväť. Desiatka by mohla byť naozaj prelomovým evolučným krokom v histórii firmy. Windows by navyše nemal byť len operačným systémom, ale predovšetkým službou.

Posledný a prvý
Windows 10 by mohol byť v podstate akousi základnou platformou pre ďalšie pravidelné aktualizácie, ktoré budú mať skôr charakter akejsi funkčnej nadstavby. Microsoft sa v súčasnosti vraj ešte rozhoduje, ako pomenuje ďalšie “menšie” verzie či aktualizácie systému. “Žiaden Windows 11 už nebude,” uviedol pre BBC analytik Steve Kleynhans zo spoločnosti Gartner. Na jednej strane to má množstvo pozitív, na druhej strane sa bude musieť firma postarať o to, aby jej zákazníci a najmä vývojári nepocítili v tomto smere ujmu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Satya Nadella #Windows 10