Nie je počítač ako počítač. Miniatúrny C.H.I.P. stojí len 9 dolárov

Extrémne lacný počítač si už na seba zarobil. Na serveri Kickstarter ho tvorcovia ponúkajú len za 9 dolárov. C.H.I.P. ponúkne primeraný výkon aj dostatok zábavy pre zručných používateľov.

12.05.2015 07:30
C.H.I.P., počítač, Foto:
Miniatúrny počítač C.H.I.P. má základnú cenu len 9 dolárov.
debata

Keď v roku 2012 organizácia Raspberry Pi predstavila svoj miniatúrny počítač s cenou 25 dolárov, spôsobila veľký rozruch. Počítač veľkosti kreditnej karty sa aj po rokoch teší veľkej obľube a teší sa záujmu zo strany študentov, vývojárov ale aj domácich kutilov, ktorí si svojpomocne vyrábajú napríklad aj lacné riadiace jednotky do domácnosti. Cena počítača Raspberry Pi zatiaľ ani raz neprekročila hranicu 35 dolárov, čo je takisto jeden z dôvodov, prečo sa mu tak darí.

Za 9 dolárov toho ponúka počítač viac než dosť
Ak je cena jedným z kľúčov k úspechu, nový vietor do plachiet môže priniesť počítač C.H.I.P., predstavený na serveri Kickstarter. Jeho tvorcom sa v priebehu niekoľkých dní podarilo vyzbierať dostatok peňazí na začatie sériovej výroby. Namiesto pôvodných 50-tisíc dolárov k dnešnému dňu už vyzbierali 750-tisíc dolárov a niet pochýb o tom, že do ukončenia verejného financovania (naplánovaného na 6. júna 2015) prekročia aj magickú miliónovú hranicu. Ak si niekto doposiaľ myslel, že Raspberry Pi už siahlo na cenové dno, pri pohľade na C.H.I.P. zistí, že sa mýli.

Za 9 dolárov ponúka miniatúrny počítač skutočne viac než dosť. Samozrejme porovnávať ho s poslednou generáciou počítača Raspberry Pi nie je na mieste. C.H.I.P. je modulárny počítač, ktorého základ tvorí procesor Allwinner s taktom 1 GHz, 512 MB operačnej pamäte a štyri gigabajty úložného miesta. Okrem niekoľkých portov je možné dokonca počítač pripojiť aj k bezdrôtovej sieti cez vstavané Wi-Fi, či k nemu pripojiť ďalšie bezdrôtové zariadenia cez Bluetooth vo verzii 4.0. Vďaka adaptérom ho je možné pripojiť v podstate k ľubovolnému monitoru, a to či už cez VGA alebo HDMI rozhranie.

Za príplatok aj batéria alebo dotykový displej s klávesnicou
Základnú cenu môžu navýšiť ďalšie komponenty, ktoré sú pre záujemcov k dispozícii. Počítač s 3000 mAh batériou (s výdržou 5 hodín) alebo s VGA adaptérom stojí už 19 dolárov, modul s dotykovým displejom a klávesnicou zas 49 dolárov. Možností na kombináciu je hneď niekoľko. Počítač je určený pre použitie s niektorou s distribúcií Linuxu na báze Debianu. Prvým záujemcom sa do rúk dostane na budúci rok v máji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Kickstarter #Raspberry Pi #C.H.I.P.