Windows 10 bude mať napokon až sedem rôznych edícií

Microsoft predstavil verzie, v ktorých bude najnovší systém Windows 10 ponúkať. Nebude ich málo. Firma oprášila aj starý názov Windows Mobile, ktorý nahradí Windows Phone používaný od roku 2010.

14.05.2015 20:20
Microsoft, Windows 10, operačný systém Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Od základných dvoch verzii systému Windows XP sa počet edícií s ďalšími generáciami systému od Microsoftu postupne rozširoval. Windows 8 mal už edície tri a Windows Vista a Windows 7 dokonca až šesť. Kto by očakával, že pripravovaný Windows 10 bude mať po vzore svojho predchodcu nanajvýš tri, bol by na omyle. Microsoft v týchto dňoch oznámil, že Windows 10 bude v ponuke v siedmich edíciách. Rozhodnutie, ktorá z nich bude napokon na počítači nainštalovaná ale Microsoft ponechá na výrobcoch počítačov, tabletov a smartfónov.

Pre domácich užívateľov len verzie Home a Mobile
Pre bežných používateľov budú dostupné najmä edície Home a Mobile. Ochudobnení nebudú o žiadne funkcie. K dispozícii budú mať napríklad nový prehliadač Edge, asistentku Coratana, systém rozpoznávania tvárí Windows Hello, bezplatné aplikácie na správu fotografií, e-mailov, kalendárov, hudby, videí, máp a mnohé ďalšie. Edícia Home bude dostupná na väčšine zariadení určených pre domácnosti a jednotlivcov. To isté platí aj o edícii Mobile pre smartfóny a malé zariadenia s dotykovým displejom s uhlopriečkou menšou ako osem palcov.

Verzie Pro a Enterprise ponúknu najmä pokročilé zabezpečenie a vzdialenú správu
Potrebám náročných užívateľov a malých firiem má vyjsť v ústrety edícia Pro, ktorá bude navyše obsahovať nástroje pre rozšírenú správu dát a aplikácií. Jej užívatelia budú mať k dispozícii aj rozšírené možnosti pre správu aktualizácií cez nový nástroj Windows Update for Business. Najvyššou dostupnou verziou bude Windows 10 Enterprise určenou pre veľké firmy s pokročilými možnosťami zabezpečenia a vzdialenej správy. Prakticky rovnakými možnosťami ako u edícií Pro a Enterprise budú disponovať aj majitelia, respektíve správcovia viacerých zariadení s mobilným systém Windows 10 Mobile Enterprise.

Poslednými dvoma variantami systému Windows 10 sú verzie Education, pre školy, vzdelávacie inštitúcie a ich zamestnancov či študentov, a IoT Core pre jednoduché zariadenia s obmedzeným výkonom (pozn. IoT je skrátený tvar od Internet of Things -Internetu vecí).

Microsoft sa vracia k starému dobrému Windows Mobile
Microsoft sa po novom takisto vracia k názvu Windows Mobile, ktorý bol v minulosti nahradený systémom Windows Phone pre smartfóny a tablety. O zmene označenia mobilného systému Microsoft prvýkrát informoval s príchodom novej verzie Windows Mobile s číslom 6.5, ktorá mala byť poslednou svojho druhu. V tejto verzii ešte z roku 2009, firma zjednodušila ovládanie systému dotykmi prstov, sprístupnila widgety a synchroniáciu s cloudom. V októbri 2010, keď predstavila nástupcu s názvom Windows Phone 7 sa rozhodla začať úplne odznova. Verejnosť oboznámila s úplne novým prostredím, odlišným ovládaním a systémom takzvaných interaktívnych dlaždíc Live Tile. Prvými smartfónmi so systémom Windows Phone 7, dostupnými na Slovensku, boli Samsung Omnia 7 a HTC 7 Surround.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows Phone #operačný systém #Windows #Windows 10 #Windows Mobile