Hacker sa údajne nabúral do riadiaceho systému a zmenil dráhu letu

Na varovania bezpečnostného odborníka nikto nereagoval, údajne sa preto nabúral do riadiaceho systému dopravného lietadla a pozmenil dráhu letu. Ovládnuť lietadlo počas prevádzky dokázal zo sedadla pasažiera. V súčasnosti ho vyšetruje FBI.

18.05.2015 19:30
lietadlo, lietadlá, aircraft, letectvo, pilot Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Len pred niekoľkými týžňami americkí odborníci varovali pred novými hrozbami v leteckej doprave. Hackeri môžu podľa nich využiť multimediálne systémy pre pasažierov ako aj Wi-Fi siete na nabúranie sa do riadiaceho systému lietadla. Riadiaci a multimediálny systém sú v lietadlách v súčasnosti prepojené, oddeľuje ich len aktívny ochranný prvok v podobe firewallu. Ak cez firewall dokážu hackeri preniknúť, nič im nebráni v tom, aby dostali lietadlo pod svoju kontrolu. Letecké spoločnosti si riziká pomaly začínajú uvedomovať, a to aj na základe odporúčaní americkej FBI. V jednom z odporúčaní sa napríklad uvádza, že letecký personál na palube lietadla by mal sledovať, či sa pasažieri nepokúšajú pripojiť káblom ku konektorom umiestneným pod sedadlami, ktoré patria k multimediálnemu systému.

Hacker ovládol lietadlo a pozmenil jeho let len zo sedadla pasažiera
Odporúčania pre letecké spoločnosti ale prichádzajú neskoro. Aspoň to tvrdí odborník na bezpečnosť počítačových systémov, Chris Roberts, ktorý FBI sa pochválil hneď s niekoľkými úlovkami. Roberts päť rokov analyzoval zabezpečenie lietadiel a nakoľko jeho zisteniam zodpovedné orgány, vrátane výrobcov lietadiel a leteckých spoločností, nevenovali dostatok pozornosti, rozhodol sa na problematiku upozorniť priamo v praxi. Medzi rokmi 2011 a 2014 sa mu údajne podarilo nabúrať do riadiacich systémov lietadiel 15 až 20-krát a zo sedadla pasažiera mierne zmeniť dráhu ale aj výšku letu.

Roberts mal pri prieniku do systémov využiť už spomínaný multimediálny systém na palube lietadla, ktorého hardvér sa nachádza pod každým sedadlom. K skrinke pod sedadlom sa hacker pripojil so svojim notebookom prostredníctvom káblu. “Nachádzali sme sa niekde medzi vyrovnávacím palivovým systémom and systémom pre kontrolu ťahu motorov. Sledovali sme pakety a dáta prichádzajúce po celej sieti a videli sme kam smerujú,” uviedol Roberts v rozhovore pre magazín Wired.

Mimochodom, bol to Roberts, ktorý pred istým časom na sociálnej sieti Twitter vtipkoval o jeho schopnostiach spustiť kyslíkové masky pre pasažierov počas letu spoločnosťou United Airlines. Spoločnosť ho následne zaradila na čiernu listinu pasažierov, ktorých na palubu svojich lietadiel nevpustí.

Podľa odborníkov môže ísť len o planý poplach. Riziko je vraj zanedbateľné
Odborníci na bezpečnosť sa v názoroch na možné ohrozenie letovej prevádzky hackermi na palubách lietadiel rozchádzajú. Niektorí z nich tvrdia, že Roberts zavádza a v skutočnosti sa do systému nikdy nenabúral, respektíve ho nevedel na diaľku ovládať. Riadiací a multimediálny systém v lietadle sú podľa nich dostatočne izolované aby ich nebolo možné zneužiť pre ovládnutie lietadla. Na druhej strane ak je predsa len nejakým spôsobom možné vidieť do “útrob” riadiaceho systému lietadla aj z iného miesta než kokpitu, môže ísť o varovný signál, na ktorý je potrebné reagovať. FBI v súčasnosti situáciu prešetruje a vyhodnocuje možné riziká.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #hacker #letová prevádzka #letecká doprava