Google ľuďom umožní nakúpiť tovar hneď vo vyhľadávači

Google vyhľadávania na internete rozšíri o tlačidlo pre okamžitý nákup. Užívateľ nebude musieť ani raz navštíviť stránku predajcu, postačí ak klikne na tlačidlo a Google ho presmeruje do vlastného obchodu, kde nákup dokončí a zaplatí.

28.05.2015 15:37
nakupovanie, nákup, online, shopping, nákupný... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pokiaľ na internete vyhľadávate informácie o konkrétnom produkte, môže to napríklad znamenať, že ho máte v úmysle kúpiť, alebo o tom aspoň uvažujete. Google chce pod zámienkou uľahčenia nákupu na internete prilákať na svoju stranu inzerentov a veľkých predajcov, podobne ako to robí Amazon alebo eBay. Firma na svojej vývojárskej konferencii v San Franciscu predstaví špeciálne tlačidlo pre okamžitý nákup tovaru. Zobrazovať sa bude zatiaľ len pri mobilnom vyhľadávaní.

Namiesto návštevy stránky predajcu, možno nakúpiť už aj cez vyhľadávač Ako potvrdil riaditeľ obchodu v spoločnosti Google, Omid Kordestani, tlačidlo sa užívateľovi zobrazí len ak používa mobilnú verziu vyhľadávača, a zároveň vyhľadáva produkt, ktorý má niektorý z partnerov vo svojom katalógu. Tlačidlo by malo byť len súčasťou platenej reklamy u sponzorovaných odkazov, ktoré sa zobrazujú na popredných miestach pri vyhľadávaní. Pri bežnom vyhľadávaní, ktorého cieľom nie je vyhľadať konkrétny produkt ale informáciu, sa tlačidlo zobrazovať nebude.

Ak sa užívateľ rozhodne pre nákup tovaru, stránku predajcu nebude musieť navštíviť. Postačí ak klikne na nákupný košík a Google ho presmeruje na vlastnú stránku, kde nákup dokončí a zaplatí. Google v tomto prípade bude len sprostredkovateľom, produkt zákazníkovi dodá konkrétna firma, ktorá si za “sponzorovaný” obsah na webe zaplatila. Na rozdiel od Amazonu a eBayu sa o príjem z predaja produktov sa už firma s Googlom nebude musieť deliť. Naďalej bude platiť bude len za reklamu.

Nový spôsob nakupovania sa zrejme nebude páčiť každému
Toto riešenie samozrejme nebude vyhovovať všetkým. Niektorým veľkým predajcom sa napríklad nemusí páčiť, že sa zaradia do davu a stratia svoju identitu. Doposiaľ totiž zážitok z nakupovania zákazníkom sprostredkovali sami. Zjednotiť nakupovanie na webe pod platformu, ktorú Google vytvoril, môže byť preto dvojsečnou zbraňou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #ebay #online nakupovanie