Do roku 2020 bude vo svete až dvojnásobne viac smartfónov

Počet smartfónov sa do piatich rokov zdvojnásobí. Vo svete ich bude 6,1 miliardy a používať ich bude 70 percent svetovej populácie. Spotreba dát na smartfónoch bude aj naďalej najvyššia v Severnej Amerike a v Európe, tvrdí štúdia.

03.06.2015 11:45
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vlastniť smartfón už nie len výsadou ľudí na rozvinutých trhoch. Práve naopak. Popularita smartfónov bude v najbližších rokoch rásť aj v menej vyspelých regiónoch, v krajinách Afriky, Ázie a Stredného východu. Podľa analýzy Ericsson Mobility Report, budú pokročilé mobilné technológie úplnou samozrejmosťou už v roku 2020. Počet smartfónov sa má vyšplhať až k číslu 6,1 miliardy, čo je približne dvojnásobok ich súčasného počtu. Používať ich bude 7 z 10 ľudí na planéte, pričom 90 percent z nich bude mať aj prístup k rýchlym 3G, 4G či dokonca 5G sieťam. “Takmer 80 percent nových smartfónov do roku 2020 bude predovšetkým v regiónoch Ázia-Pacifik, Stredný východ a Afrika,” tvrdí štúdia Ericssonu.

Do piatich rokov budú užívatelia smartfónov prenášať 10-krát viac dát
Používanie smartfónov sa takisto spája s väčšími nárokmi na objem prenesených dát. Do roku 2020 sa má objem mobilných dát zvýšiť až desaťnásobne. Pre ilustráciu, priemerné množstvo spotrebovaných dát na smartfóne v Severnej Amerike je v súčasnosti 2,4 GB mesačne. V roku 2020 má tento objem narásť až na 14 gigabajtov. Jedným z dôvodov sú multimédiá, ale aj dostupnosť už spomínaných rýchlych širokopásmových mobilných sietí.

Na smartfónoch s väčším displejom a vyšším rozlíšením budú užívatelia sledovať viac obsahu s vyšším dátovým tokom. Mobilná video prevádzka podľa Ericssonu narastie do piatich rokov o viac ako polovicu a podieľať sa bude na 60-percentách z celkovej mobilnej dátovej prevádzky. “Nárast bude z väčšej časti spôsobený posunom spotrebiteľských preferencií smerom k službám ako je video streaming, ako aj stále sa zvyšujúcim podielom online videa, vrátane správ, reklamy a sociálnych médií,” uzatvára vo svojej analýze spoločnosť.

Zaujímavé je takisto dátová spotreba na rozvinutých trhoch. Výraznú časť prevádzky generuje pomerne malý počet užívateľov. Tí predstavujú len 10 percent z ich celkového počtu, avšak podieľajú sa na 55-percentách celkovej dátovej prevádzky. Najviac dát spotrebujú pri videu, pričom bežne sledujú až jednu hodinu videoobsahu denne, čo je dvadsaťnásobne viac ako priemerný používateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #smartfón #LTE #4G #mobilné dáta #3G #Ericsoon