Facebook vyvíja umelú inteligenciu. Otvára svoje európske laboratórium

Spoločnosť otvorila svoje prvé európske centrum pre vývoj umelej inteligencie. V Paríži do roka zamestná tucet vedcov, ktorí budú hľadať nové spôsoby spracovania prirodzeného jazyka a rozpoznávania obrázkov.

04.06.2015 20:25
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozvojom umelej inteligencie sa do istej miery zaoberajú prakticky všetky veľké technologické firmy. Snáď známejšou firmou než Google je v tomto ohľade už len IBM so svojim superpočítačom Watson, ktorý už viackrát ukázal, ktorým smerom sa bude vyvíjať kognitívne učenie na počítačoch. Umelá inteligencia ale nie je len o superpočítačoch a robotoch zo sci-fi filmov, ktoré plnia priania na počkanie. Práve naopak. Umelá inteligencia je aj o počítačových systémoch, ktoré vďaka pokročilým algoritmom pomáhajú ľuďom plniť úlohy bežného dňa, prípadne automaticky triedia a zoraďujú údaje vo veľkých kvantách. Na niečom podobnom už niekoľko rokov pracuje napríklad Google, Microsoft alebo Facebook.

Umelá inteligencia poslúži aj na lepšie porozumenie ľudí s počítačmi
Facebook “potrebuje” umelú inteligenciu napríklad na to, aby sa dokázal vysporiadať s veľkým množstvom dát a fotiek uložených na sociálnej sieti a pochopiť ich kontext alebo obsah. Takisto má za úlohu zjednodušiť komunikáciu počítačov a ľudí a to až do tej miery, aby bežný človek nemusel ovládať základy niekoľkých programovacích jazykov. Systém by mal vo výsledku sám pochopiť, čo od neho užívateľ požaduje a podľa toho sa zariadiť. Facebook už podobné oblasti umelej inteligencie skúma vo svojich amerických laboratóriách, firma sa však rozhodla, že do služieb povolá aj popredných európskych vedcov.

Facebook takisto vyvíja umelú inteligenciu. Pomôžu mu aj európski vedci
Firma otvorí v Paríži svoje prvé európske výskumné centrum pre oblasť umelej inteligencie. Ako tvrdí šéf pre oblasť výskumu, Yann LeCun, Facebook má napriek veľkým ambíciám pred sebou ešte množstvo úloh. “Máme pred sebou ešte dlhú cestu na to, aby sme stroje urobili natoľko inteligentnými ako by sme si predstavovali. Kvôli viacerým technickým komplikáciám ešte nevieme kedy sa nám to podarí. Vytvoriť umelú inteligenciu na úrovni človeka bude trvať prinajmenšom niekoľko desiatok rokov,” dodal LeCun pre server BBC.

Facebook v novom európskom výskumnom centre zamestná v úvode len šesť popredných vedcov, do konca roka by ich mal byť dvojnásobok. Firma v súčasnosti pre oblasť umelej inteligencie zamestnáva viac ako 40 vedcov, ktorí pracujú v jednom z dvoch výskumných centier v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #ibm #umelá inteligencia #Watson #AI #stroj #kognitívne učenie